Изображение: Дим се издига от експлозия, причинена от израелски въздушен

...
Изображение: Дим се издига от експлозия, причинена от израелски въздушен
Коментари Харесай

Израел-Газа: Какво е Хамас, защо е в конфликт с израелците и защо атакува сега?

Изображение: Дим се издига от детонация, породена от израелски въздушен удар в линията Газа. Снимка: AP

Какво е Хамас?

Хамас е политическата организация, ръководена от Исмаил Хания, която ръководи линията Газа.

Създадена е през 1987 година по време на въстание против Израелска окупация на Газа и Западния бряг.

Името му е акроним на арабска фраза, която се превежда като Ислямско съпротивително придвижване.

Изображение: Висшият водач на палестинската група Хамас, Исмаил Ханийе

Хамас или неговото военно крило, бригадите Ал Касам, са избрани за терористи от Израел и множеството западни народи, в това число Обединеното кралство, Съединени американски щати, Канада и целия Европейски съюз.

Други обаче го виждат като законната администрация на територията, в това число, който е един от главните поддръжници на групата, и шиитската ислямистка група Хизбула в Ливан.

Каква е историята на спора на Израел с Хамас?

< p> Израел има дълга история на омраза с Хамас.

Той е влизал във война в Газа четири пъти и е направил голям брой други интервенции.

Израел упреква Хамас, че е забъркан в изстрелвайки хиляди ракети против него и окупираната му територия - офанзиви, които са умъртвили и осакатили стотици израелци.

Как се разви офанзивата на Хамас против Израел.

Той също по този начин упреква Хамас в похищение на израелски жители и образуване на митинги, заплашващи неговите граници.

Въпреки това Хамас и неговите поддръжници упрекват Израел в угнетяване на палестинците и в осъществяване на нарушавания на човешките права против тях.

Какво беше началото на спора?

Хамас, сходно на доста групи в Близкия изток, продължава да се възмущава от основаването на Израел след Втората международна война, нещо, насърчавано значително от западните сили.

Хамас и други палестински групи считат, че територията на процедура е била открадната от законни притежатели и жители - палестинският народ.

Привържениците на Израел обаче настояват, че регионът е прародината на еврейския народ, който е бил изпъден след настъпление от Вавилонската империя преди повече от 2500 години. < /p> Изображение: Карта на Израел и Газа

В десетилетията, последвали основаването на Израел, той води няколко войни и в последна сметка окупира Западния бряг и Газа - територия, която Организация на обединените нации през 1947 година не е определила, че би трябвало да има. < /p>

Докато Израел се изтегли от Газа през 2005 година, той към момента окупира Западния бряг - наименуван по този начин заради позицията си на запад от река Йордан.

Израел е основал голям брой еврейски селища на всички места територията - която Съветът за сигурност на Организация на обединените нации по-рано подлага на критика като " фрапантно нарушаване на интернационалното право ".

Кога станаха врагове?

По време на образуването на Хамас, доста палестинци бяха ядосани на това, което смятаха за провокация от страна на израелските политици и репресии от страна на службите за сигурност, и се разпалиха гневно.

Хамас не беше единствената група, която се надигна - протестиращите също пристигнаха от Организацията за избавление на Палестина ( PLO) и други групи.

Първото въстание завърши със споразуменията от Осло, които излагат рамката за палестинско самоуправление в Западния бряг и Газа.

„ Събудихме се до кошмар'

Последва втора интифада (въстание) през 2000 година, по време на която бойци на Хамас бяха упрекнати в осъществяване на самоубийствени офанзиви и бомбени атентати против израелски и задгранични цивилни.

Израелските сили за сигурност също бяха упрекнати в нарушавания на правата.

Как Хамас се оказа на власт в Газа?

След споразуменията от Осло Хамас бойкотира политическия развой до 2005 година, когато взе присъединяване в локални и законодателни избори.

По това време палестинските територии се управляваха от президента Махмуд Абас и неговата партия Фатах, която беше зародила от ООП.

Прочетете още:
Анализ: Безпрецедентна офанзива на Хамас провокира рецесия
Мнение: Заграбването на властта на Нетаняху раздира обществото

През 2006 година Хамас завоюва повече места в Законодателния съвет от Фатах, което разстрои тези, които преди този момент бяха на власт, и членовете на интернационална общественост, които се надяваха да продължат да работят с Фатах.

Избухна борба, убивайки стотици и Хамас завзе властта в Газа. Фатах резервира контрола на Западния бряг.

Поглъщането накара Египет и Израел да затворят сухопътните си граници и да стартират обсада. Отмъщението на Хамас докара до първата война сред Газа и Израел през 2008 година

Какво желае Хамас?

След основаването му беше направена харта, която афишира, че Палестина е дарена на мюсюлманите от Бог и изисква всички мюсюлмани да подхващат джихад (свещена война) против врагове, които „ узурпират “ някои ислямски земи.

На процедура Хамас искаше да докара до края на Израел и възобновяване на Палестина като ислямска страна.

Изображение: Палестинските бойци, снимани през 2014 година

Първоначално групата изрично отхвърли решение за две страни - такова, което включва Израел и палестинския народ, живеещи един до друг с взаимно признание.

Въпреки това, през 2017 година беше обявено, че хартата е модифицирана, като Хамас приема, че палестинската страна ще попадне в границите, съществували преди Шестдневната война на Израел през 1967 година

Групата наподобява също отстранява детайли, които бяха подложени на критика като антисемитски.

Противниците настояват, че измененията са цинични ходове, с цел да наподобяват по-приемливи за интернационалната общественост.

Твърдения за нарушавания на човешките права

Хамас е упрекнат в голям брой нарушавания на правата на индивида в Газа, в това число изтезания по бърза процедура, отвличания и изтезания.

Те също са упрекнати от групи, в това число Amnesty International, в мощно ограничение на свободата на изложение, сдружаване и събиране.

Миналата година управляващите на Хамас в Газа направиха обществена екзекуция на петима палестинци, упрекнати в шпионаж за Израел – първите обществени изтезания от пет години насам, съгласно Amnesty.

Хамас има също държа израелски пленници, в това число необятно публикувания случай на Гилад Шалит, млад боец, който беше хванат от екстремисти през 2006 година и държан пет години преди възможното му освобождение при замяна на пандизчии през 2011 година

Изображение: Гилад Шалит (вдясно) ), който беше арестуван пет години от палестински екстремисти

Благотворителни организации, в това число Червения кръст, подлагаха на критика Хамас, откакто им беше отхвърлен достъп до него по време на пленничеството му, до момента в който на Шалит също беше отказано правото да приказва със фамилията си.

Различни медии и неправителствени организации също предоставиха доказателства, че Хамас изстрелва своите ракети или се укрива в гъсто обитаеми региони - дейно употребявайки жителите като живи щитове.

Въпреки това, Израел също е изправен пред личните си изказвания за нарушение на правата на индивида.

Amnesty упрекна Израел в „ подтисничество и владичество над палестинския народ “ както в Израел, по този начин и в окупираните територии, които дефинира като система на „ апартейд “ – изказване, което Израел твърдо отхвърли.

p> Той също по този начин упрекна Израел в „ всеобщи заграбвания на земя и благосъстоятелност, противозаконни убийства и нанасяне на съществени пострадвания “.

Защо нов спор в този момент?

Напрежението сред Израел и Хамас нараства през тази година - една от най-смъртоносните от десетилетия в района.

Израелските заселници са нападали принудително палестинци минимум 700 пъти през 2023 година - най-високият брой в историята, съгласно Хуманитарната организация на Организация на обединените нации (OCHA).

Крайнодясното държавно управление на Израел също разгласи проекти за създаване на 5000 нови израелски селища, до момента в който през април полицията извърши нахлуване в джамията Ал Акса - едно от трите най-свещени места в исляма.

От друга страна, имаше редица нашумели терористични офанзиви в Израел, в това число през януари, когато палестински стрелец.

Двама палестински стрелци също убиха четирима израелци и раниха още четирима в.

Изображение: Полиция на мястото на пукотевица на Западния бряг през юни

Неотдавнашните дипломатически договаряния, включващи връзките сред Израел и Саудитска Арабия, също може да са оказали въздействие.

В през последните седмици се приказва за мир - с възможностите за историческо съглашение сред двете страни.

Сделка сред Израел и Саудитска Арабия - страна, която усилва въздействието си в района - може да проправи пътя други прилежащи страни да подписват покупко-продажби с Ерусалим.

И това може да съставлява евентуална опасност за въздействието на Иран – основен съдружник на Хамас, връзките с който рядко са били по-добри.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР