Износът на чипове от Тайван за континентален Китай и Хонконг

...
Износът на чипове от Тайван за континентален Китай и Хонконг
Коментари Харесай

Износът на чипове от Тайван за Китай спада с 31,3% през февруари

Износът на чипове от Тайван за континентален Китай и Хонконг спада за четвърти следващ месец през февруари 2023 година Според Bloomberg аргументите са възходящото напрежение сред Вашингтон и Пекин и фактът, че търсенето на електроника продължава да понижава в международен мащаб.

Износът на чипове - интегрални схеми, които са значими съставни елементи за електрониката, компютрите и смарт телефоните - за континентален Китай и Хонконг е понижен с 31,3% на годишна база през месеца по данни на тайванското Министерство на финансите. Това е най-големият спад от 2009 година насам. Освен това той е по-лош от този през януари, когато износът спадна с 27,1%.
-->
Според статистика на Bloomberg, основана на публични данни, делът на тайванския експорт на интегрални схеми за Китай е понижен до най-ниското си равнище от февруари 2019 година насам.

Износът на тайвански полупроводници обаче не е понижен единствено към континентален Китай. Глобалните доставки от острова са намалели със 17,3% на годишна база през предишния месец, макар че износът за Съединени американски щати е повишен с 22,3%. Тайван е най-големият производител на модерни чипове в света. Търсенето на обвързваните с тях съвременни технологии, които укрепват стопанската система на острова, обаче в последно време доста спадна. Геополитическата рецесия също е съдействала до известна степен за спада.

Тъй като континентален Китай има намерение да развива лична усъвършенствана полупроводникова технология и е втората по величина стопанска система в света, Съединени американски щати интензивно се пробват да блокират развиването на геополитически противник в тази област. По данни на Bloomberg през януари Съединени американски щати са се договорили с Нидерландия и Япония да лимитират износа за КНР на някои модерни уреди за произвеждане на чипове.

Китайският водач Си Дзинпин наскоро разкритикува Съединени американски щати за опитите им да попречват софтуерния прогрес на Китай, като прикани частния бизнес в страната да преодолее " сдържането " от страна на Съединени американски щати и някои други страни - удивително е, че Пекин рядко прибягва до директна остра рецензия към най-големия си търговски сътрудник. Според организация Блумбърг американският президент Джо Байдън в последно време неведнъж е заявявал, че Съединени американски щати ще защитят Тайван при положение на китайско нахлуване - забележки, които са били мощно възмутени от формален Пекин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР