Износът дабавя ръст към БВП, докато приносът на инвестициите е

...
Износът дабавя ръст към БВП, докато приносът на инвестициите е
Коментари Харесай

Ръстът на икономиката леко се забавя до 3.3% през второто тримесечие

Износът дабавя растеж към Брутният вътрешен продукт, до момента в който приносът на вложенията е дребен

© Надежда Чипева Българската стопанска система леко забавя темпа си на напредък през второто тримесечие на 2019 година в синхрон с данните на съвсем цяла Европа. Така на годишна база Брутният вътрешен продукт се усилва с 3.3%, а на тримесечна - с 0.6%, демонстрират експресните оценки на Национален статистически институт. Подобно на първите три месеца от годината остават включени всички мотори на растежа, само че темпът на приръст на потреблението наподобява стартира да се забавя, каквито бяха и упованията на множеството анализатори.

В съпоставяне с останалите страни от района на Източна Европа българският напредък е по-слаб по отношение на този в Румъния, Полша, Унгария и Латвия (все още няма данни за Хърватия, Естония и Словения). В съпоставяне със Стара Европа обаче източният блок продължава да пораства с над 3% на годишна база и България не прави изключение.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Големият въпрос в този момент е дали моторът на европейската стопанска система - Германия, ще изпадне в криза, откакто през последното тримесечие статистиката регистрира спад на немския Брутният вътрешен продукт с 0.1% по отношение на първите три месеца на годината. А страната е най-големият външнотърговски сътрудник на България.

Двигателите на растежа

Приносът на чистия износ продължава да е позитивен второ следващо тримесечие, в случай че се гледат годишни промени, което се дължи на по-слаб импорт. Междувременно Национален статистически институт регистрира спад на продажбите на български артикули зад граница през юни с 6.4% на годишна база. Все още е рано да се вършат отрицателни изводи, защото минусът значително се дължи на търговията с горива и може да е поради еднократни резултати.

Инвестициите като съставен елемент на Брутният вътрешен продукт обаче също се забавят и на годишна, и на тримесечна база, като съгласно някои анализатори те може да се усилят през втората половина на годината поради идните избори.

Експресните данни демонстрират и намаляващ приръст на потреблението на годишна (2.7% през второ тримесечие на годината при 4.5% през първото) и на тримесечна база. Доскоро покупките на семействата бяха главен мотор на стопанската система (подобно на множеството страни от Източна Европа), само че упованията са неговият принос в българския Брутният вътрешен продукт да стартира да се забавя (което ненапълно подсказват и данните за намаляващия внос), макар че пазарът на труда продължава да бумти.

Средните хонорари в страната за следващо тримесечие се усилват с 12% на годишна база, заетите са с над 100 хиляди повече по отношение на второто тримесечие на 2018 година, разумно безработицата също продължава да пада и доближава историческо най-ниско равнище – 4.2%, демонстрират данните на Национален статистически институт, които се натрупат от 2003 година
2.9% инфлация през юли

След като се забави през юни, през юли инфлацията още веднъж леко се форсира до 2.9% на годишна и 0.8% на месечна база (измерена през Индекса на потребителските цени), демонстрират данните на Национален статистически институт.

С максимален принос за повишаването са храните и комуналните услуги. При храните най-осезателно нагоре са продажните стойности на зеленчуците, които нарастват още от предходната година. Туристическите услуги също са мощно нагоре като хотелските нощувки са с 22% по-скъпи по отношение на юни, да вземем за пример. Измерена по европейската методология (ХИПЦ) инфлацията е 2.6% на годишна и 1.3% на месечна база.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР