Изненадващо за мнозина, правителството реши измежду поправките в закона за

...
Изненадващо за мнозина, правителството реши измежду поправките в закона за
Коментари Харесай

Ще се случи ли този път засиленият контрол над Лукойл?

Изненадващо за мнозина, държавното управление реши всред поправките в закона за здравето, отнасящи се за изключителното състояние поради ковид, са вкара и промени за накъсване на данъчните хранилища, които ще обиден само петролната компания " Лукойл България ". Ако те бъдат утвърдени на второ четене в правната Народното събрание комисия, а на 14 май – и в пленарна зала, най-големият дистрибутор на горива в България ще има един месец да раздели складовете си, да ги лицензира, оборудва с уреди и да заплати обезпечения за тях в размер на 210 млн. лева (по оценки на самата " Лукойл " ). Ако не направи това, ще загуби досегашните лицензи след 30 ноември 2020 година

Без изненада, този ход на ръководещите предизвика острата реакция на " Лукойл България ", както и на Българска петролна и газова асоциацията (БПГА), чийто най- бележит член е компанията. Те желаеха поправките да бъдат оттеглени, подложени на оценка, дискутирани и едвам тогава вероятно да бъдат признати посредством съответния Закон за акцизните и данъчни хранилища, а не през предходните и заключителните разпореждания на Закона за здравето. Според тях срокът за осъществяване на новите ограничения е прекомерно къс и би трябвало да бъде най-малко една година.

Министърът на финансите Владислав Горанов предходната седмица сподели, че продължава да стои зад попорвката. Няма и основни промени по отношение на данъчните хранилища, които да са импортирани сред първо и второ четене на закона за здравето. Единствено депутатът от ГЕРБ Александър Иванов е предложил нефтопродуктопроводът на " Лукойл ", който е дълъг 350 км и свързва разнообразни бази на доставчика в страната, да се води за един данъчен склад.

Самата " Лукойл България " обаче счита това за невероятно и показва, че законово регламентираното разбиране за данъчен склад е за място, а тяхната тръба минава през разнообразни поземлени парцели и обособяването ѝ като един данъчен склад опонира на това разбиране. В свое мнение до правната комисия " Лукойл България " показва още, че новото условие ще ѝ коства 210 млн. лева обезпечения за лицензирането на новите хранилища, а инвестицията за уреди за всеки от новите седем склада ще е към 1 млн. лева От БПГА поддържат компанията и в мнение до Народното събрание означават, че новата мярка идва в миг, в който петролният отрасъл бележи спад на оборотите от 50-70 на 100 поради срутва на международния пазар вследствие на ковид, който удря също по този начин и локалния пазар.

Настоящата корекция идва след поредност несполучливи опити на страната през последните 10 години да ускори засили контрола над " Лукойл България ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР