Изненадващо за мнозина най-спорният момент в „развода“ между Лондон и

...
Изненадващо за мнозина най-спорният момент в „развода“ между Лондон и
Коментари Харесай

Защо риболовът се оказа най-големият спор между Лондон и Брюксел?

Изненадващо за мнозина най-спорният миг в „ развода “ сред Лондон и Брюксел се оказа риболовът. Още повече, че той заема едвам 0,12% от каузи на английската стопанска система. Това разяснява пред бТВ политологът проф. Анна Кръстева.

Все отново претекстовете зад този спор сред Англия и Европейски Съюз са стопански, разясни проф. Кръстева: „ Джонсън като необикновен комуникатор решително продаваше своята позиция, а точно: „ Европейски Съюз желае от нас ние да се откажем своя суверенитет и да разделяме своите териториални води, тъй като Европейски Съюз употребява повече нашите териториални води, в сравнение с противоположното “. А в това време този лов на риба, който желае да резервира Обединеното кралство, той се осъществя на европейския пазар “.

Стана ясно още, че въпреки и да беше оповестено като край на дългия и непосилен развой по излизане, траял над 4 години, подписаното точно на Коледа съглашение има краткотраен темперамент и ще работи до февруари. Причината – огромният текст на съглашението (според някои източници над 2000 страници – бел. ред.), който следва да бъде изчетен детайлно и гласуван дефинитивно от Европейски Съюз.

Главният договарящ на Европейския съюз за Брексит – Мишел Барние, ще запознае посланиците от съюза с детайлите по отношение на комерсиалното съглашение, реализирано с Англия.

Сделката пристигна след месеци на сложни договаряния по въпросите за риболова и разпоредбите за бизнес. В коледното си послание, излъчено в „ Туитър “, английският министър председател Борис Джонсън сподели копие от документа, което назова "коледен подарък ".

„ Споразумение, което ще даде сигурност на бизнеса, пътуващите и всички вложители в нашата страна от 1 януари “, означи Джонсън.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен дефинира договорката като „ почтена “ и „ уравновесена “.

Тя планува търговията сред Евросъюза и Обединеното кралство да се прави без мита и квоти, а комерсиалните разногласия ще се позволяват от самостоятелен арбитраж. Британският парламент ще гласоподава съглашението на 30 декември. То би трябвало да бъде утвърдено и от Европейския парламент, само че няма възможност това да се случи до Нова година, отбелязва Би Би Си.

Френското държавно управление ще показа проект за поддръжка на рибарите по отношение на излизането на Англия от Европейския съюз, заяви в това време Франс прес.

Рибарите и търговците на едро ще могат да получат финансова помощ до 30 хиляди евро според от улова на продукция в английски води. Компенсaциите на загубите за фирмите обаче ще бъдат за стеснен интервал от време. На компаниите ще бъде препоръчана помощ за преструктуриране на активността им и опазване на работните места.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР