Изненадващо и незаконно решение на Столичния общински съвет (СОС) в

...
Изненадващо и незаконно решение на Столичния общински съвет (СОС) в
Коментари Харесай

Скандално решение на СОС остави болница “Шейново” без редовно избран директор

Изненадващо и нелегално решение на Столичния общински съвет (СОС) в последните дни на неговата работа остави една от емблематичните лечебни заведения на България - АГ “Шейново ”, без постоянно определен шеф, заяви за “Гласове ” д-р Румен Велев, досегашният началник на болничното заведение, който ни потърси, с цел да изложи случая.

Въпреки че завоюва постоянен конкурс, доктор Велев, който ръководи болничното заведение от десет години, към този момент няма да е шеф, взеха решение общинарите на съвещанието си в петък, когато смениха управленията на още пет общински лечебни заведения.

Каква е историята.

В края на предходната година СОС афишира състезания за общинските здравни заведения. Конкурсите са два - за изпълнителен шеф и за съвет на шефовете.

В идващите няколко месеца следва събиране на документи от претендентите, допускането им до конкурс и самите изпити от многочленна комисия в няколко кръга. Д-р Румен Велев, който ръководи болничното заведение от 2014 г., подава документите си и е позволен до присъединяване.

Оказва се, че той е и единственият претендент за поста изпълнителен шеф. Явява се на всички изпити и печели. Процедурата по състезанието завършва през май, само че резултатите не се афишират в идващите два месеца.

В последната общинска сесия преди лятната почивка, която е и една от последните, тъй като по-късно следва предизборна акция, СОС жестоко погазва личните си правила, пренебрегвайки резултатите от състезанието, който самичък е провел и не възобновява контракта на доктор Велев, а назначава на негово място доктор Таня Андреева за изпълняващ длъжността.

Д-р Андреева беше министър на опазването на здравето в кабинета “Орешарски ”, била е и шеф на “Шейново ” преди години и е почитан експерт. Проблемът е, че СОС не е обявявал конкурс за длъжността и.д. на болничното заведение, а назначава подобен при постоянно определен шеф след постоянно извършен конкурс.

Общинарите не са мотивирали решението си, нито са обяснили и стимулирали пред доктор Румен Велев неочакваната смяна на позицията си. Болница “Шейново ” е ръководена добре в последните години, финансовите резултати също са положителни, а единствения отрицателен проблем, с който тя влезе в медиите бяха разменените бебета.

Този случай обаче не е измежду претекстовете за настоящето общинско решение. Очевидно е, че той не е повлиял и по време на състезанието, а и по време на самия скандал, който избухна в края на предходната година. Тогава СОС не реши, че не е нужна директорът да бъде освободен от поста.

Според източници на “Гласове ” самите общинари от ГЕРБ са били сюрпризирани от последния процес на събитията, което значи, че решението е политическо и е взето извън СОС.

Сега всичко е в ръцете на Вяра Тодева, регионален шеф на София-град от квотата на ПП-ДБ, която има право да анулира решението на общинските съветници. Д-р Велев към този момент е подал тъжба против решението им.

Въпросът обаче е за какво би трябвало да се да се вършат състезания, да се имитират демократични процедури и да се симулира народна власт,след като всичко продължава да става с едно телефонно позвъняване, а политическите съображения постоянно са по-важни от разпоредбите.

Скандалното в този случай е нарушаването на правилото, без значение кои са личностите, тъй като СОС направи конкурс, организира го и не се съобрази с резултата от личната си процедура.

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР