Изненадани сме от пресконференцията на министъра на финансите – всички

...
Изненадани сме от пресконференцията на министъра на финансите – всички
Коментари Харесай

Позиция на Български възход по повод пресконференцията на министъра на финансите

Изненадани сме от конференцията на министъра на финансите – всички помним, че в края на предходната година този кабинет отхвърли да внесе план на бюджет за 2023 година с претекста, че служебно държавно управление не може да създава политики.

Месеци по-късно, когато страната е оставена без съответен финансов проект, министерството на финансите предлага фрапантни и рестриктивни ограничения, които ще доведат до още по-усложнена икономическа обстановка в страната. Налагането на 100% налог дял на държавните предприятия, ще докара до неспособност да вършат финансови разноски и да развиват производствата си, което на процедура ги обрича на заличаване.

Възстановяването на 20%-та ставка по Данък добавена стойност за ресторантьори и спортни уреди, е подчинено на желанието да се усилят числата в приходната част, без да има ясна аргументация за това. Облагането на свръхпечалбите на компаниите би имало резултат не като еднократен акт, а като целенасочена политика при авансово създадена канара за това.

Навременното обмисляне на дълговия календар ще разреши да не се стига до оповестената в днешното изказване опасност от прибягване до заем от МВФ и всички последици от това.

Още при предлагането на " продължен бюджет " за 2023 година, ние от Български напредък предупредихме, че това ще има резултат на бомба със закъснител. Липсата на постоянен бюджет, който да бъде разискван и признат в Народното събрание, води само към това да се покриват разноски на парче и да се усилва недостига на страната.

Предложените ограничения макар тяхната рестриктивност, ще доведат до неприятни резултати и в последна сметка - по плановете на МФ - до нарастване на недостига до 6.9% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР