Изминалата седмица започна с тържествена церемония – шведският флаг официално

...
Изминалата седмица започна с тържествена церемония – шведският флаг официално
Коментари Харесай

Най-важното от света през изминалата седмица: Избори в Русия и ясни кандидати за вота в САЩ

Изминалата седмица стартира с тържествена гала шведският байрак публично беше повдигнат пред централата на НАТО в Брюксел. Припомняме, че предходната седмица.

Стокхолм подаде по едно и също време с финландската столица Хелзинки документи за присъединение към пакта, малко след започването на войната в Украйна. Това е огромна смяна за двете страни, спазващи политика на неутралитет в продължение на десетки години.

Церемония. Снимка: Jens Stoltenberg, Фейсбук

Същевременно в понеделник бе обявена и вест, която провокираха огромен отзив по целия свят – Русия е подготвена за договаряния за завършек на войната . Говорителят на съветския държавен глава Дмитрий Песков съобщи, че Владимир Путин доста пъти е изразявал „ неприкритост и подготвеност “ да реши разликите на масата за договаряния . От Русия имали подготвеност да договарят с Украйна , само че полемиката се проваляла поради отхвърлянето й от Киев и това било позиция, която от Кремъл повтаряли. От Русия имали изискване – Украйна да се откаже от законните си територии и да ги признаела за съветски. Едва по-късно щели да стартират диалозите за изискванията за мир.

Същевременно от Украйна означиха, че преди войната съветският държавен глава доста пъти е казвал, че няма да ги атакува и че нямало да окупира украински територии. От Киев не виждали цената на контракт с водач, който доказвал, че приказва едно , само че прави друго . Те насочиха рецензии и към папата, който моли Киев да „ откри кураж за бялото знаме “ .

„ Най-силният е този, който в борбата сред положителното и злото застава на страната на положителното. А не се пробва да ги изкара едно и също и да назова това „ договаряния “. “, означи пък Кулеба.

Вторият ден от седмицата бе белязан от нови стачки в превоза в Германия , които блокираха хиляди пасажери на гари и летища . В този ден съответстваха митингите на железничарите от държавната „ Deutsche Bahn “ и на кабинния личен състав на „ Lufthansa “ . Първите недоволстват поради работното време, а вторите желаят 15% растеж на заплатите , както и еднократно заплащане на отплата от 3000 евро на човек поради инфлацията .

Пътуване. Снимка: Pixabay

През последната седмица стана ясно сигурно, че Доналд Тръмп и Джо Байдън ще се изправят един против различен на президентския избор в Съединени американски щати . До тази развръзка се стигна след последните първоначални избори, извършени във вторник. Резултатите демонстрират, че и двамата са си обезпечили нужния брой делегати, които да ги поддържат на партийните конгреси. Любопитен факт е, че за първи път от към 70 години насам, ще бъдем очевидци на борба сред двама претенденти , които за повторно влизат един против различен в борбата за Белия дом.

В последния ден от седмицата брега на Централна Газа доближи и корабът с хранителни помощи , който отплава към нея във вторник. Целта е посредством него да се облекчи филантропичната рецесия в обсадения анклав.

Плавателният съд транспортира 200 тона помощи , а задачата му бе финансирана най-вече от Обединените арабски емирства и осъществена от американска и испанска благотворителни организации.

Избори. Снимка: Архив

На 15 март започнаха и президентските избори в Русия . Те ще продължат 3 дни. Според прогнозите Владимир Путин ще си обезпечи ново 6-годишно ръководство . Вотът се организира и в украинските територии, окупирани от Русия.

Претендентите за поста с изключение на Путин, са Николай Харитонов , Леонид Слуцки и Владислав Даванков . Борис Надеждин и Екатерина Дунцова , които се оповестиха срещу войната в Украйна, не бяха позволени до изборите. В случай, че нито един от претендентите не получи повече от 50% от гласовете, на 7 април ще има нови избори.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР