Изминалата 2023 г. отбеляза мрачен исторически рекорд - на подадените

...
Изминалата 2023 г. отбеляза мрачен исторически рекорд - на подадените
Коментари Харесай

Мрачен рекорд - онлайн престъпленията срещу деца растат

Изминалата 2023 година означи тъмен исторически връх - на подадените сигнали към горещата линия за докладване на нездравословно наличие и онлайн закононарушения против деца. 95% от сигналите са за онлайн полова употреба.
За годината Националният център за безвреден интернет е открил 18 хиляди сигнала за случаи на полова онлайн употреба на сървъри в други страни, уточни пред БНР Антоанета Василева от центъра. 
" Ние сме засекли обстановки - наличие със полова онлайн употреба на деца, на сървъри отвън България. Това са най-често страни като Германия, Холандия, Австрия, Англия, Съединени американски щати. 28 хиляди пък ние сме получили - сигнали за наличие на български сървъри. Получили сме ги от най-различни страни, в това число страни в Африка и Азия. За този вид закононарушения няма граници, наличието може да е на всички места ", изясни тя. 
По думите й числата показват повишена интензивност както на децата в онлайн пространството, по този начин и на нарушителите онлайн. В предаването " Преди всички " Василева уточни, че педофилите търсят контакт с децата и се стремят да ги слагат в такава обстановка, че да се възползват от тях. Според нея се усъвършенстват системите за засичане. Но означи, че има смяна в метода, по който педофилите се пробват освен да доближат децата, само че и да прикрият следите си. По думите й тези нарушители са почнали да се крият доста по-добре.   
Със сигурност хванатите педофили са по-малко в сравнение с би трябвало, счита Константин Веселинов - IT специалист, изпълнителен шеф на компанията за киберсигурност.
" Това е всекидневието. За трансгранични закононарушения става дума. Много комплицирани следствия с неразбираем край. Даже полицията в един миг отхвърля да се занимава с тях, обезсърчени. Въпросът е какво ние бихме създали и какво вършим, с цел да не се стига до това положение, какво да създадем ние като предварителна защита, както при естествените заболявания, за какво да чакаме да се разболеем от нещо, а не да се опитаме да го превентираме, да се предпазим от него? ".
По думите му огромна част от офанзивите са към деца, младежи. Те обаче не са готови за такива обстановки, макар че си мислят противоположното. Затова е значимо родителите да приказват с децата си и да има доверие сред тях, безапелационен е Веселинов.
" Ако ние като родители стартираме да лишаваме опцията нашите деца да вършат избор, то те няма да могат да вършат този избор и в живота отсега нататък и ще имаме неприятни решения. Но родителите би трябвало да поддържат, да приказват, да държат добра връзка с децата и да наблюдават за душевното им положение. Ако видят, че са смутени, е хубаво да схванат за какво ".
Ако родителите попаднат на обстановка със полова онлайн употреба, да се обадят на Центъра за безвреден интернет - там има подготвени експерти, предложи експертът. И посъветва да се прекъсне незабавно връзката с нарушителя, само че да не се блокира и да не се трият чатове, в случай че има такива, тъй като това е най-сериозният материал за проверяващите.
Антоанета Василева увери, че при такива обстановки и родители, и деца могат да останат анонимни, в случай че се тормозят. По думите й големият проблем е терзанието у децата:
" Те не се усещат спокойни да потърсят помощ. Много постоянно ни се обаждат деца, които споделят " Не мога да кажа на нашите, те ще ме " убият ". Липсата на доверие и чувството, че ще бъде упрекнато в допълнение и ще стане по-зле, го кара да продължава да стои в една рискова обстановка. Децата доста дълго се тормозят да кажат, срамят се, считат, че са отговорни за тази обстановка. Много значимо е в тази обстановка по какъв начин реагира родителят. Много е значимо реакцията да не бъде груба, внезапна, с каране, с обвинявания ".
Трябва да научим децата по какъв начин да разпознават рисковете и когато има проблем, те да знаят по какъв начин да реагират на него и къде да потърсят помощ, безапелационна бе Василева. 
По думите й педофили към този момент има и при геймърските платформи. Също по този начин и изкуственият разсъдък навлиза като част от онлайн издевателството, добави Веселинов и даде образец: 
" Представете си, в случай че едно момче или момиче на възраст 15-16 година да бъде разсъблечено и бъде пуснат клип с него - ще бъде огромен проблем. В идващите 2 години това ще е една от най-често срещаните офанзиви. Затова, апелирам, родителите да не разгласяват фотоси на децата си, тъй като това дава опция на хора да злоупотребяват с тези фотоси ". 
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР