Изминалата 2021 г. отново беше динамична и непредсказуема за туристическата

...
Изминалата 2021 г. отново беше динамична и непредсказуема за туристическата
Коментари Харесай

Вижте докъде летяха най-много българи през 2021 г, град №1 е...

Изминалата 2021 година още веднъж беше динамична и непредсказуема за туристическата промишленост, тъкмо както 2020 година Забелязва се обаче една съществена смяна – пътуващите станаха по-информирани по отношение на разпоредбите за пътешестване на другите страни, разясняват в собствен разбор от eSky. Групата е една от най-големите онлайн туристически организации, водач в Централна и Източна Европа и водещ състезател на пазарите в Южна Америка. Експертите по туризъм регистрират още един факт, вследствие на пандемията - всеки четвърти закупува и застраховка – както за себе си, по този начин и за самото пътешестване.

Най-желаните дестинации за 2021 година

През миналата година българите летяха най-вече в България (52%), като София и Варна бяха двете желани дестинации. Германия се подрежда на второ място с дял от 12%, а най-посещаваният град беше Меминген, който въобще не присъстваше в класацията за 2020 година Това се дължи на обстоятелството, че нискотарифните компании започнаха да летят до Меминген, а не до Мюнхен, като дистанцията сред двата града е единствено 117 км. И освен – в Меминген има много огромна диаспора от български емигранти. Припомняме, че от скоро се извършват полети до немския град и от „ Летище Пловдив” по два пъти в седмицата, превозвачът е „ Уиз еър”.

Англия (10%) заема четвърто място, като несъмнено, най-популярният град там остава Лондон. Италия (7%) и Испания (5%) се подреждат на идващите места. Най-популярните дестинации, до които българите пътуваха в Италия, са Милано, Рим и Бари. Барселона, Мадрид и Валенсия пък бяха най-посещаваните дестинации в Испания от нашите сънародници. На идващите позиции се подреждат Нидерландия (4%) и Франция (3%), като надлежно градовете, до които летяха българите, са Айндховен и Париж. На идващите позиции се подреждат Австрия, Гърция и Белгия с идентичен дял от 2%.

Средна цена на билетите през 2021 година

През миналата година междинната цена на самолетен билет в страната е 78 евро, което съставлява нарастване от 4% по отношение на 2020 година, както и 2% по отношение на 2019 година От eSky напомнят, че през 2020 година имаше сериозен спад в цените на междуконтиненталните полети по отношение на 2019 година, само че през 2021 година междинната цена за билет беше 460 евро, стойност съвсем равна на тази през 2019 година (478 евро). Сериозна смяна в цените на билетите на континенталните полети няма, а междинната цена за полет е 120 евро (110 евро през 2020 година и 130 евро през 2019 г.)

Сигурност при пътешестване

След настъпването на пандемията, от ден на ден туристи търсят сигурност при пътешестване – без значение дали пътуват в страната или чужбина. Броят на продадените туристически застраховки през 2021 година се е нараснал с 18%. Най-популярна беше застраховката " All risk ", която разрешава да отмените пътуването си по разнообразни персонални аргументи (напр. заболяване, отричане на отпуск от страна на работодателя или даже заболяване на домашния ви любимец).

В изискванията на пандемия смисъла на застраховката доста нараства. Само за съпоставяне - през 2019 година едвам 15% от направените резервации са били с включена застраховка. От eSky споделят, че през 2021 година цели 25% от резервациите включват и туристическа застраховка, което значи, че всеки четвърти прибавя тази услуга.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР