Изминала е само седмица от сагата ЧЕЗ“, тази сага тепърва

...
Изминала е само седмица от сагата ЧЕЗ“, тази сага тепърва
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Икономическите залози много бързо се превръщат в политически

Изминала е единствено седмица от сагата „ ЧЕЗ “, тази сага занапред следва, само че това е най-значимото тестване пред кабинета „ Борисов 3 “, сподели в предаването " Неделя 150 "  Боряна Димитрова. Според нея има ескалация на публичните настроения и не може да се отхвърли отговорността на държавното управление за това:

" Тогава, когато има прекомерно непоследователни дейности от страна на държавното управление, публичните съмнения внезапно нарастват. Фактите са крайни, само че догадките са безкрайни и ние сме очевидци една седмица в действителност на всевъзможни сюжети, които бяха стартирани в общественото пространство от разнообразни представители. Факт е, че публичното съмнение ескалира. Трябва да си даваме сметка, че тогава, когато в обществото има страхове, когато има напрежение и неизясненост, постоянно има едно предпочитание за по-голяма роля от страна на страната и на нейните институции. Тук обаче е и разграничението - дали става дума за национализация, за придобиване на активите или става дума за една по-силна регулаторна роля от страна на страната, за повече надзор. "

Това, съгласно Димитрова е втора линия, която не трябва да се подценява в очакване на развръзката на случая. Държавата има доста благоприятни условия да има мощни позиции, без това безусловно да значи национализация, съобщи тя:

„ По какъв метод страната ще влезе в пълномощията си – дали с излизане от тази институционална беззащитност, с по-сериозна роля на регулаторните органи или пък с чувството, че основава изключително законодателство единствено за тази договорка. “

От развиването на политическия развой оттук насетне зависи препозиционирането на политическите играчи, означи Боряна Димитрова:

" Преминаването от чисто икономическите измерения на договорката към политическо препозициониране, преформатиране, което виждаме и сега, е другият значим урок, който би трябвало да бъде теоретичен: че икономическите залози доста бързо могат да прераснат в политически, което в допълнение да внесе ерозия в актуалната картина. "  

Относно поуките за ГЕРБ от обстановката към договорката за ЧЕЗ социологът разясни, че измежду огромните проблеми на ГЕРБ към този момент трети мандат е подценяването на институционалната мощ, както и разбирането, че публичните настройки не са просто рейтинги:

" Едно от най- мощните чувства за недостиг и проблем в българското общество, това е да си наясно, че в случай че има едно и също деяние, то ще има равно противопоставяне от страна на институциите, без значение кой е - тъждество пред закона, господство на закона, контролни механизми. Това е нещо, което ми се коства, че е извънредно значимо. Тук пораждат и един от главните съмнения за уязвимост на българската страна, за това, че да, законодателство има, само че има редица пропуски и в доста случаи ръководството оставя чувство за институционална беззащитност за сметка на хиперактивност в персонален проект. "

Скандалът с продажбата на ЧЕЗ е сварил ръководещите неподготвени и под въздействие на масираните рецензии, на които те са били подложени, са трансформирали позицията си в рамките единствено на седмица, регистрира преподавателят по обществени връзки доцент Иво Инджов:

" При по този начин създалата се обстановка ГЕРБ мина от пасивна в дейна позиция, пробвайки се да обере публичното неодобрение, пробвайки се да миминизира понесените в началото вреди. Засега обаче е в отбранителна позиция. Как ще се развие абсурдът не е ясно - целият проблем по какъв начин ще продължи от тук нататък, само че сякаш ГЕРБ и ръководещите губят. "

Разголват се неумението и неспособността на българската страна да пази националния интерес в стратегически бранш като енергийния, безапелационен бе Инджов, съгласно който е допустимо да се откри компромисна формула за присъединяване на страната в придобиването на българския бизнес на ЧЕЗ:

" Но диалогът каква да бъде ролята на страната оттук нататък в такива чувствителни за националната сигурност обществени браншове занапред би трябвало да следва. И на мен на този декор ми се вижда доста плаха позицията на Българска социалистическа партия, която пробва да събира някакви подписки, които естествено в юридически проект няма да устоят. Тя би трябвало ясно да съобщи каква би трябвало да е политиката на страната във връзка с енергоснабдяването, във връзка с водоснабдяването, тъй като в този момент излиза, че патриотите, които са във властта, са за по-радикални дейности за цялостна национализация, а социалистите някак плашливо приказват за някакви контролни квоти и така нататък Българска социалистическа партия в този момент получава идеална опция да се препозиционира и да застане като една достоверна лява партия при полемиката на тези толкоз значими тематики, без значение по какъв начин ще приключи въпросът ЧЕЗ. "

Двете позиции чуйте в звуковия файл.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР