Изминаха месец и половина от създаването на електронната платформа за

...
Изминаха месец и половина от създаването на електронната платформа за
Коментари Харесай

Министър отчете спад на цените на хранителни продукти

Изминаха месец и половина от основаването на електронната платформа за наблюдаване на цените на част от главните хранителни артикули и към този момент има резултат, разгласи в изявление за Българска национална телевизия служебният министър на стопанската система Никола Стоянов.

От анализите излиза наяве, че цените на дребно не се усилват.
-->
" Има избрани продуктови групи, където има понижение - олиото е 8% надолу, маслото е 6% надолу. Млечните - при киселото мляко има понижение, според от маслеността. Така че към този момент има такива обособени образци. Не е това, към което се стремим и ние, само че още първоначално беше ясно, че за месец-месец и половина няма по какъв начин да чакаме спад от 15%-20% надолу. Това е един развой ", сподели Стоянов.

До 5 юни се не разрешава вносът на пшеница, рапица, слънчоглед и царевица от Украйна. Тези артикули ще могат да минават единствено пренос през България. За слънчогледовото олио ще се опитаме да реализираме двустранно съглашение с Украйна, ще се осъществят единствено покупко-продажби по контракти, които са в ход, заяви още министърът.

Според него контролът ще е сериозен, водят се диалози с Европейската комисия за разпоредбите, които ще бъдат написани за използване на регламента, след което ще бъдат осведомени търговците и превозвачите.

Стоянов е безапелационен, че постоянно, когато българският интерес е обиден, държавното управление няма да се поколебае да го отбрани и да вземе ограничения.

Той бе безапелационен, че 100-те млн. евро, разпределени сред засегнатите от украинския импорт страни, не покриват вредите и с нищо няма да подобрят ситуацията. Решението е в по-стриктния надзор, счита той.

" Складовете са цялостни, нова годишна продукция идва, срокът на валидност не е толкоз дълъг, тъй че, ще следим прецизното използване на възбраната ", разясни още министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР