Измина още една футболна година, в която откъм развитие сме

...
Измина още една футболна година, в която откъм развитие сме
Коментари Харесай

Нулева година във футбола

Измина още една футболна година, в която откъм развиване сме в графата нула. Клубният ни футбол от ден на ден замира, а светлинка в тунела по този начин и не се вижда. Поредното доказателство е връщането на Боби Михайлов отпред на БФС и скандалното му преизбиране. Точно това приказва, че огромно предпочитание за смяна няма. Защото цялата измама към избора е повече от скандална. Сега съдът би трябвало да взема решение, само че на 18 март се задава нов конгрес. Целта е да бъде непокътната актуалната власт, от което губи българският футбол.

Какво се случва в efbet Лига?

Бързият обзор на тимовете в елита демонстрира, че Царско село завършва. Отборът на хотелския комплекс бе разхлабен. През пролетта на терена или ще излязат единствено юноши, или футбол край Околовръстното на София няма да има. Това обаче е предстоящо, тъй като футбол без почитатели не може да има.

В Арда ще се разделят с всичко качествено, а от лятото евентуално отборът ще бъде трансфериран на общината. Която ще го устоя, само че в Трета лига. Разпадът там е изтъкнат, откакто шефовете изгониха треньора Славко Матич, който споделя истини от съблекалнята.

Лесните пари в Берое ще секнат, откакто държавната Топлоелектрическа централа " Марица " се отхвърля от футбола. Тимът ще мине на общинска прехрана. Въпрос на време е, а това бе загатнато още през лятото от новата власт.

Във Враца Ботев остава без генералния си спонсор АЕЦ " Козлодуй ". Под Околчица също е мъгливо. Всички тези тимове до момента бяха издържани по " длъжностен " път. Обществена загадка е, че шефовете получаваха публични поръчки, като " отделяха " част от облагата за футбол.

Положението в Пирин е малко по-различно, само че не се знае докога Пол Белогур ще налива пари в " канала ". През есента " орлетата " събраха единствено 16 точки в 18 мача. Светъл лъч остана успеха над първенеца Лудогорец със звучното 5:3 в Разград в последния кръг.

А по думите на Мъри Стоилов

Левски също е " премрял финансово "

Ако не са почитателите, " сините " са починали. Разбира се, в този момент ще влизат пари от новия общоприет спонсор - " Палмс Бет ", който в това време много се разви като букмейкър поради партньорството с Левски. На " Герена " имат сериозен проблем със остарели задължения, заради което Мъри показа, че всеки състезател може да бъде продаден. От " Тодорини кукли " първокласен футбол, с който да бъде извоювана купа, скоро няма да забележим.

Там обаче се пробват да градят устойчиви модели на ръководство. Надгражда се последователно, посредством поддръжка от последователите и разчитане на развиването на момчета от личната школа. Ако оцелее финансово, клубът може да построи солидни основи за бъдещето. Столичани най-малко са разбрали, че моделът " бащица ", който е най-разпространен в България, към този момент не работи. Защото, в случай че спонсорът реши да спре кранчето, клубът хлопва кепенците. Примери бол.

Светлият път в Левски се оказа точно Станимир Стоилов. Хасковлията сподели какъв брой е значима треньорската специалност, тъй като със същите футболисти отборът към този момент е на 6 т. от топ 3, а при започване на сезона 26-кратният първенец бе с две победи и четири загуби при Живко Миланов.

Странна е обстановката в ЦСКА

На пръв взор пари има - от продажби на футболисти, от УЕФА и така нататък Гриша Ганчев призна, че отборът се устоя. Фактите: парите от телевизионните права са мижави, почитателите по трибуните са ъгъл, а на продажбата на фенартикули не се разчита. Основно перо са рекламните спонсори - на " Армията " уредиха стабилен договор с букмейкъра " Winbet ", свързван с врачанския необут Валтер Папазки.

На терена обаче нещата куцат. Може би беше неточност, че Стойчо Младенов бе върнат за пети път. Да, Стойчо е мотиватор, само че не и треньор, като Златомир Загорчич да вземем за пример. А обстоятелствата при Младенов са следните - погром от Рома (1:5), трептене до края против Славия (1:1), с Ботев Пд (3:2), с Царско село (2:1), с Будьо (0:0), два пъти излагация против безличния украински Зоря (0:1 и 0:2), тъга с Арда (2:2) и цялостен неуспех против Локо Пд (1:3) в един от най-срамните мачове на " Армията " за всички времена... И на всичко от горната страна Младенов не стопира да хленчи за огромна селекция. Знаем за какво.

В ЦСКА 1948 взеха

знаещи и можещи експерти

като Ради Здравков и Методи Томанов. Там са се фокусирали върху селекция на млади надарени футболисти от цяла България. И в този клуб обаче липсва ясна визия за развиването на академия. Защото нямат нито подобаваща конструкция, нито методика за построяването на подрастващите състезатели.

Проблемът е, че клубовете би трябвало да осъзнаят, че с цел да имат резистентен модел на развиване, би трябвало ефективно присъединяване на неорганизираните последователи и редом да бъдат налагани млади състезатели в тимовете.

В Разград от ден на ден затъват

поради неналичието на задоволително качество, което пролича в евротурнирите. Да, " орлите " бяха единствено на гол от влизане в групите на Шампионската лига, само че след това се оказа, че противникът им в плейофите Малмьо е много по-качествен. Пролича си и в групите на Лига Европа, където българският първенец записа единствено два хикса с датския отличник Мидтиланд, като получи по два шамара от Цървена звезда и от Брага.

У нас всичко е ясно - през май Лудогорец ще заслужи 11-а поредна купа. Тя от дълго време е капарирана при Боби Михайлов.

За огромно страдание, в българския футбол има голям недостиг на експерти, които да реализират резултати в " развъждането " на перспективни играчи и такива, които да накарат почитателите да пълнят стадионите. Точно тези цели би трябвало да се трансфорат в цел №1 на БФС. Осъзнаването на този факт би бил най-голямата изгода. Защото на този стадий е повече от необичайно по какъв начин ще има 16 клуба, които биха желали да се включат в шампионата от лятото.

Но до тогава ще има: " Боби, пускай Преслава "...

Боби Михайлов беше скандално избран отново на изключителния конгрес на БФС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР