Измина месец от терористичното нападение на Хамас срещу Израел, при

...
Измина месец от терористичното нападение на Хамас срещу Израел, при
Коментари Харесай

Скръб, гняв и отчаяние: един месец война в Газа

Измина месец от терористичното нахлуване на Хамас против Израел, при което починаха 1400 души, а други над 200 бяха взети за заложници. Близките на всички тези хора не престават да скърбят. В същото време към този момент цялостен месец се води и войната в линията Газа. Министерството на здравеопазването на Газа, което е следено от Хамас, оповестява за над 10 хиляди починали. Организация на обединените нации също приказва за сходен брой жертви - огромна част от тях са дами и деца.

Сраженията в град Газа не престават

Израелската войска продължава с нападенията си в линията Газа. По данни на военните е погубен един от водещите разработчици на оръжия на Хамас. Мухсин Абу Сина е бил, наред с другото, специалист в създаването на ракети, каквито Хамас изстрелва такива по израелските територии.

В същото време израелската войска навлиза в центъра на град Газа. " Намираме се в сърцето на град Газа ", съобщи министърът на защитата на Израел Йоав Галант по време на телевизионна конференция. Градът е " най-голямата терористична база, изграждана в миналото в света ”, съобщи Галант. Градът се счита за най-голямата цитадела на Хамас, осеяна с тунели и бункери. Израел твърди, че някои от тях се намират под огромни лечебни заведения, в това число най-голямата в града - " Ал Шифа ”.

Израел желае да управлява линията Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи, че страната му се готви да поеме контрола над палестинската крайбрежна линия след войната в Газа. Израел ще би трябвало да подсигурява сигурността в линията Газа за неустановен интервал от време, съобщи той пред американската телевизия Ей Би Си.

В телевизионното изявление Нетаняху още веднъж отхвърли прекратяването на огъня, само че изрази подготвеност за къси примирия, с цел да се обезпечи на хората в линията Газа най-необходимото. Истинско преустановяване на огъня би могло да се разисква единствено в случай че Хамас освободи отвлечените заложници. В противоположен случай нямаше да има и доставка на гориво за региона, както и допускане на палестински служащи в Израел, сподели министър председателят.

Съединени американски щати се опълчва на концепцията за надзор на Израел в Газа

Вашингтон се разгласи против подновяването на дълготрайната окупация на линията Газа от Израел. " Като цяло ние не поддържаме повторната окупация на Газа ", съобщи представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Ведант Пател. " Вярваме, че палестинците би трябвало да са отпред на тези решения и че Газа е и ще остане палестинска земя. ”

Въпреки това Пател акцентира, че не може да има " връщане към статуквото " в линията Газа след нападението на Хамас против Израел на 7 октомври. " Израел и районът би трябвало да бъдат в сигурност, а Газа не би трябвало и не може повече да служи като база за терористични офанзиви против израелския народ или други хора. "

По-рано държавният секретар Антъни Блинкен съобщи, че Съединените щати, дружно с други страни, изследват вероятните разновидности за бъдещето на линията Газа. Според Блинкен най-разумният вид би бил " ефикасна и актуализирана Палестинска власт ", която да ръководи линията Газа. Въпросът е дали има благоприятни условия за реализиране на това, означи той. " А в случай че това не е допустимо, има и други краткотрайни разновидности, които биха могли да включват редица страни. Освен това, както функционалностите по сигурността, по този начин и тези по ръководството биха могли да бъдат изпълнявани от интернационалните организации ", уточни той.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Израел: Кибуц Бе'ери - в памет на ужаса от 7 октомври

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР