Измина година от почти единодушния избор на членовете на Висшия

...
Измина година от почти единодушния избор на членовете на Висшия
Коментари Харесай

Една година с Иван Гешев - от зле към по-зле

Измина година от съвсем единомислещия избор на членовете на Висшия правосъден съвет, който направи Иван Гешев основен прокурор. Това време не му стигна, с цел да обори убеждението у мнозина, че държавното обвиняване се употребява за бухалка против съперниците и чадър за властта. Случи се тъкмо противоположното - дейностите на Гешев и подчинената му конструкция изкараха на митинг хиляди хора, които в продължение на близо 4 месеца желаеха на площада неговата оставка и тази на държавното управление.

Потвърдиха се опасенията за основния прокурор,
че се назначава със подмолни сделки. Въпреки че кандидатурата на Гешев беше стартирана като на човек от специалността, неговото внезапно кариерно израстване не е резултат от извоювани знакови каузи. Като собствен максимален триумф той акцентира делото за банкрута на КТБ, което стартира на първа инстанция в Специализирания съд чак през 2019 година, а целият развой евентуално ще продължи до идващото десетилетие. След това следствие Гешев първо стана началник на профилираната прокуратура, а малко по-късно и зам.-главен прокурор на Сотир Цацаров.
Така и не стана ясно с какво се е отличил професионално преди този момент. През юни гражданско съдружие БОЕЦ за повторно осъди Софийската градска прокуратура, която не желае да даде информация по Закона за достъп до социална информация какъв брой съглашения с обвинени и какъв брой импортирани обвинителни актове в съда има Гешев.
Освен това директно преди да встъпи в служба той беше проверяван за закононарушение против правораздаването поради записи, оповестени от проверяващия уебсайт "Биволъ ", в които се чува по какъв начин уговаря съглашения с подсъдими след спецакциите с гръмките имена "Недосегаемите 1 и 2 " през 2011 година
Тези условия от биографията му породиха чувството, че кариерният му скок се дължи на зависимости, каквито се чуха и след избора на предшественика му Сотир Цацаров в изтеклия запис "Ти си го избра ". Задкулисното съдействие на изпълнителната със правосъдната власт лъсна през първата година от мандата на Гешев още веднъж от изтекли записи, в които министър председателят изяснява по какъв начин разисква с гл.прокурор идни дейности на прокуратурата.

Скандалите на Борисов се замитат под килима
Прокуратурата показва очевидно отвращение да проверява всяко изказване или диря, което може да уличи премиера Бойко Борисов в корупция. До момента държавното обвиняване не е посочило, че работи по сигнала на обвинения хазартен необут Васил Божков за дадени 60 млн. лв. рушвет на министър-председателя и някогашния към този момент финансов министър Владислав Горанов, с цел да заплаща по-малко държавни такси за монетната лотария. За СМС-ите сред предприемача и Горанов основният прокурор даже отхвърли да ги е чел, макар скандалното им наличие.
Прокуратурата не ни осведоми и по следствието за записите с гласа на Борисов, в които подрежда на КФН да "размаже физиономията " на притежателя на "Еврохолд ", тъй като "не се преценява с мен ". Не бяха открити и златото, и пачките с евро в чекмеджето от спалнята на държавната вила "Секвоя ". Разследващите оповестиха единствено, че ще търсят кой е правил фотосите в покоите на премиера, до момента в който той самият обясняваше пред публицисти, че създателят е "една прелестна госпожа ". ”Сега не желая даже да виждам дами ", оплака се министър председателят в изявление за Frankfurter Allgemeine Zeitung, озаглавено "Политикът, револверът и парите ". Прокуратурата мълчи даже дали Борисов е разкрил самоличността на българската Мата Хари. Премиерът самичък я назова по този начин, с цел да прибави лют шпионски привкус в метода, по който задоволява "човешките си потребности ".
Друга прелестна госпожа, само че с къща в Барселона, също докара инспекция на Борисов освен от българската прокуратурата, само че и от испанската. Скандалът "Барселонагейт " обаче стои на трупчета в държавното обвиняване към този момент съвсем година. В същото време подчинената на Гешев конструкция демонстрира двоен стандарт и не си икономисва

показни акции, които не стигат до съда
По този метод през януари стартира мандатът на новия основен прокурор, който персонално разгласи, че предприемачът Васил Божков е с повдигнати 7 обвинявания и е разгласен за общонационално търсене. Към наказателна отговорност бяха привлечени и най-близките му съдружници, както и жена му Елена Динева и неговият наследник Антон Божков. Въпреки гръмките изказвания за осъществени закононарушения досега няма импортиран нито един обвинителен акт.
През тази една година Гешев неведнъж даваше за образец и делото против някогашния екоминистър Нено Димов, който е упрекнат в умишлена занемареност поради водната рецесия в Перник.Той беше показно задържан в първите дни на 2020 година и престоя в ареста чак до края на април. Но обвинителен акт към момента няма.
Екоминистерството попадна под ударите на прокуратурата и през юни, когато някогашният зам.-министър Красимир Живков беше отведен в ареста пред обективите на всички медии. Заедно с него бяха арестувани и братята Пламен и Атанас Бобокови. Тримата са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за импорт и депониране на боклуци. Бизнесмените са на независимост против рекордни гаранции, а Красимир Живков към момента е арестуван под стража, макар че и по това дело няма импортирано обвиняване. "Държавата се ръководи от триумвират - Борисов, Пеевски и Гешев ", съобщи Пламен Бобоков пред bTV предходната неделя.
Искрата на публичното неодобрение беше подпалена през юли, откакто в постройката на президенството влязоха въоръжени чиновници на прокуратурата, с цел да претърсят офиси и изземат документи. В същия ден стотици хора излязоха на площад "Независимост ", с цел да изискат оставките на Гешев и Борисов. Гл. прокурор от своя страна се оправда за спецоперацията, че е позволена от съда.
Последва обвиняване против президентския секретар по правните въпроси Пламен Узунов за търговия с въздействие, тъй като е изпращал новинарско наличие от Българска телеграфна агенция на Пламен Бобоков. Заключението на прокуратурата е, меко казано, смехотворно и надали в миналото ще има импортиран обвинителен акт. Делото против съветника на президента по защитата Илия Милушев, който е упрекнат за подбуждане към осъществяване на длъжностни пресъпления, също не е в съда. А той осъди страната, че на 9 юли при обиските в президенството е бил арестуван за 24 часа, което Софийският областен съд дефинира като нелегално.

Няма да стане по-добре
Въпреки неодобрението към метода на работа на прокуратурата Гешев показва, че няма желание да се съобрази с рецензиите. На фона на всеобщите митинги против него и апелите за промяна на държавното обвиняване, която да подсигурява отчетност и по-добро ръководство, през юли основният прокурор свика бравурно заседание с над 700 магистрати в резиденция "Бояна ". Единодушно бе призната декларация: "Темата за промени в прокуратурата от години намира всекидневно проявяване в политическия живот. Колкото по-активна и обединена е прокуратурата, толкоз повече са офанзивите против нея ".
За тази година Гешев красноречиво сподели, че ще се опълчи на всевъзможни опити за ограничение на пълномощията му. Той стигна и по-далеч, като през октомври прокуратурата изиска от Народното събрание да прегледа препоръчани от нея промени в Наказателно-процесуален кодекс, с които доста се ускорява репресивната ѝ мощност.
Главният прокурор, също като премиера Борисов, стартира да обикаля с джип села и паланки с заричане за правораздаване. Премести се в резиденция "Бояна ". Засили и защитата си, като разноските за прехрана на Бюрото за отбрана на основния прокурор набъбнаха двойно. През идващите 6 години под управлението на Гешев властта и безотчетността на прокуратурата ще порастват за сметка на гражданските права и публичния интерес.

Мартин Георгиев, "Сега "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР