Изменението на климата ще влоши недостига на сняг по ски пистите в Европа, казва проучване

...
При сегашните темпове на емисии на парникови газове, които биха
Коментари Харесай

При сегашните темпове на емисии на парникови газове, които биха довели до затопляне на земната повърхност с близо три градуса по Целзий над прединдустриалните нива, 90 процента от ски курортите в Европа в крайна сметка ще се сблъскат с критичен недостиг на естествен сняг, казаха изследователи в понеделник.

Дори ако светът ограничи глобалното затопляне до целта на Парижкия договор за климата от 1,5 градуса по Целзий - много голямо ако - една трета от 2234 курорта на континента все още ще бъдат силно уязвими от недостига на сняг, съобщиха те в списание Nature Изменение на климата.

При този по-нисък температурен праг, ски местата на по-високи височини и географски ширини, като например в скандинавските страни и френските, швейцарските и австрийските Алпи, могат да намалят климатичния риск чрез механично правене на сняг.

Но това няма да е от голяма полза към курортите по на юг и на по-ниска надморска височина, според проучването, първите, които вземат предвид разходите и въглеродния отпечатък от потреблението на допълнителна енергия и вода за производството на сняг.

„Правенето на сняг включва инвестиции и оперативни разходи, които излагат курортите на икономически риск от неуспех," каза водещият автор Хюз Франсоа, изследовател от Националния институт за агрономически изследвания на Франция, пред AFP.

Дори когато изкуственият сняг може да бъде произведен достатъчно евтино, за да поддържа курорта отворен и да реализира печалба, обаче, той също допринася за порочен кръг чрез увеличаване на глобалното затопляне поради енергийните си нужди, показва проучването.

Половината от световните ски курорти са в Европа, където генерират около 30 милиарда долара (28 милиарда евро) годишно и играят ключова роля в поддържането местни икономики.

Франсоа и колеги идентифицираха 18 отделни зони, някои в рамките на границите на една държава, а други транснационални по обхват.

По-малко сняг, повече дъжд

Използвайки средния снеговалеж през 1961-1990 г. като справка, те комбинираха регионални климатични модели с данни за условията за снеговалеж, както и геопространствени данни за планински райони, курорти и отделни ски писти.

Проучването разглежда как курортите в цяла Европа - от Британските острови до Турция, и от Скандинавия до средиземноморския басейн -- ще бъдат засегнати от различни нива на глобално затопляне: 1,5C, 2C, 3C и 4C.

Земната повърхност вече е затоплена средно с 1,2C, което засилва екстремното време по целия свят.

От Скалистите планини до Алпите, ски курортите – особено тези на или под 1500 метра (5000 фута) – вече изпитват съкращаване на ски сезоните и влошаване на условията за ски, като сняг понякога се заменя с дъжд.

Учените прогнозират, че планетата може да види първата си пълна година при или над 1,5C в рамките на едно десетилетие.

„Във всички планински региони на Европа бъдещите климатични промени ще доведат до влошени снежни условия в ски курортите в сравнение с предишните десетилетия", каза старши автор Самуел Морин, учен в Meteo-France и Националния център за научни изследвания на Франция.

Ако светът се затопли с 3C над нивата от средата на 19-ти век и без изкуствен сняг, 100 процента от ски курортите ще бъдат изправени пред много висок риск от недостатъчно снабдяване - средно през година - в германските и австрийските Алпи и в Турция, установи проучването.

Съответната цифра за швейцарските Алпи е 87 процента, 70 процента в Скандинавските планини и 91 процента в Карпатите.

Ако повишаването на температурите се задържи до 1,5C, степента на „много висок риск“ е само 4, 5 и 7 процента в швейцарските, френските и австрийските Алпи, съответно, нараствайки до 20 процента в германските Алпи и 48 процента в скандинавските планини.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР