Изложбата Нумизматичен салон ‘2020“ бе открита снощи в малката изложбена

...
Изложбата Нумизматичен салон ‘2020“ бе открита снощи в малката изложбена
Коментари Харесай

В Стара Загора представиха над 200 уникални старинни монети

Изложбата „ Нумизматичен салон ‘2020 “ бе открита нощес в дребната изложбена зала на Регионалния исторически музей в Стара Загора. " Днес ще имате опция да видите неповторими монетни съкровища, които музеят има. Надявам се, че с тази галерия ще открием един нов сезон, с който посетителите на музея и гостите на града ще могат да се срещнат с благосъстоянието, което музеят има ", се обърна към присъстващите Петър Калчев, шеф на Регионален исторически музей Стара Загора.

Куратор на изложбата на деветия Нумизматичен салон е доктор Мариана Минкова, завеждащ отдел „ Нумизматика “ в РИМ-Стара Загора. Тя описа, че експозицията показва общо над 200 тематично подбрани монети от интервала 6-1 в. прочие Хр. Освен единични екземпляри от тракийски, гръцки, македонски, римски републикански монети посетителите ще могат да се насладят и елементи от монетни съкровища от землищата на селата Ново село, Горно Ново село, община Братя Даскалови, Зимница, община Мъглиж и Преславен, община Стара Загора.

„ Музеят закупи 11 монети на драхми от град Парион, чийто знак е била Горгоната Медуза. Приема се, че тя е била защитничка, пазителка на града и вкаменявала неприятните хора “, изясни Минкова. Тя добави, че концепцията и била алегорично Горгоната Медуза да пази Стара Загора от заболявания и пандемията, заради това точно тя е емблема на тазгодишната галерия. Най-старата монета, която може да бъде забелязана, е драхма от Тасос, датираната от 6-5 в. прочие Хр.

Сред присъстващите на откриването на изложбата беше зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя пожела едно доста забавно, атрактивно и сполучливо археологическо лято, като даде обещание Община Стара Загора да продължи да поддържа самодейностите на музея.Гости на събитието бяха още зам.-областните шефове Петя Чакърова, Димитър Драчев и Красимир Червилов, началникът на отдел „ Култура “ Диана Атанасова и жители.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР