Изложбата Натрупано време“, която събира в себе си 50 платна

...
Изложбата Натрупано време“, която събира в себе си 50 платна
Коментари Харесай

Акварели на Васил Чакъров красят Художествената галерия под липите до 26 май

Изложбата „ Натрупано време “, която събира в себе си 50 платна на художника Васил Чакъров (1934-2018), бе открита в залата за краткотрайни експозиции на Градската художествена изложба в Стара Загора. Творбите са създавани сред 1970 и 1991 година, разкривайки богатия вътрешен свят на създателя и гения му. Изложбата е разполагаем на старозагорците и гостите на града до 26 май. 

Интерес у посетителите на изложбата направи и кино етюд на Васил Чакъров, който бе разполагаем в една от залите на галерията. „ Любопитно е, че Чакъров съчетава педагогиката с изобразителното изкуство. За себе си споделя – „ когато се прибера след работа с учениците – тогава ставам художник “. За мен това бе впечатляващо, тъй като се получава един самобитен мост сред другите житейски направления и професионалните. По този метод се разкрива пътя на един художник и всичко, което желае той да съобщи на младежите. Истински създател! “, показа при откриването на експозицията шефът на Художествената изложба под липите – Катя Тинева – Гюрковска. Това е първата галерия, която се състои в културното средище под нейно управление. „ Благодаря на фамилията на Васил Чакъров, измежду нас са синът и щерка му. Те внесоха една изключителна светлина, с цел да осъществяваме по най-хубавия метод това начинание и покажем творбите на татко им “, добави тя. „ Не мога да не благодаря на Община Стара Загора, тъй като поддръжката, която получава галерията – я прави жива “, сподели още новият началник на Художествената изложба. 
-->
„ Виждам вълнението при всички, които са съдействали за изложбата, която през днешния ден ни събира тук. Поздравявам целия екип на галерията, както и специфични благодарности изричам към проф. Марин Добрев, който години наред се грижеше за тази по този начин значима институция. Вярвам, че и отсега нататък ще бъдете неизменима част от културния свят на Стара Загора “, обърна се към присъстващите отрасловият зам.-кмет на общината Милена Желева. 

По време на откриването на изложбата, думи за създателя изрече и кураторът ѝ Анелия Николаева. Тя дефинира Васил Чакъров като творящ разнолик влъхва. 

Чакъров е роден през 1934 година в село Багренци, Кюстендилско. Учи в Станке Димитров, днешна Дупница в Учителския институт. През 1961 година се открива в Самоков. Неговият живот минава сред преподаването и рисуването. През годините той е част от редица общи художествени изложения. Твори освен акварели, само че многожество живописни платна, графики, карикатури, шаржове.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР