Изложба за незрящи с копия на девет от най-атрактивните артефакти

...
Изложба за незрящи с копия на девет от най-атрактивните артефакти
Коментари Харесай

Изложба за незрящи представя артефакти от варненския Регионален исторически музей

Изложба за незрящи с копия на девет от най-атрактивните артефакти от сбирката на варненския Регионален исторически музей ще бъде открита в арт изложба „ Ларго " на 17 ноември от 18 ч., заяви " Труд бг ".

Експонатите са сканирани, след което са направени техни копия от полиестерна смола, пригодена за разбиране от гости с повредено зрение. В серията са включени известната „ Богиня от езерото - глинен похлупак във тип на човешка глава, изящна теракотена статуетка на Атис, двулицева мраморна надгробна плоча от II век, мраморни скулптури на господ Юпитер Долихен и на Херакъл, бронзова форма за обреден самун и други Предметите са открити в района на Варна и са от втората половина на V хилядолетие прочие Хр. до IX-X век сл. Хр. Изработката на артефактите е осъществена под управлението на статуя Живко Дончев, а под обектите има информация, готова от експертите от РИМ - Варна и преведена на брайл от Геновева Зашева.

Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Община Варна посредством Фонд „ Култура " и е отдаден на 50-годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол. Изложбата ще остане в „ Ларго " до 24 ноември.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР