Изложба, наречена Бунтът на изображенията, е посветена на 80-ата годишнина

...
Изложба, наречена Бунтът на изображенията, е посветена на 80-ата годишнина
Коментари Харесай

"Бунтът на изображенията" на Деяна Стаматова

Изложба, наречена " Бунтът на изображенията ", е отдадена на 80-ата годишнина от рождението на Деяна Стаматова и представя в изложба " Синтезис " нейни емблематични серии, като сплотява над 50 фотографии, сребърно-желатинови оригинали, копирани персонално от авторката.

Деяна Стаматова е представител на ярка плеяда от български фотографи, работили през 70-те и 80-те години на ХХ в.

В изложбата са включени фотографии, документи и предмети, предоставени от Емил Качаров, брачен партньор на Деяна Стаматова, и от архива на Националното съдружие Фотографска академия " Янка Кюркчиева ". 

Експозицията е част от програмата на Месеца на фотографията 2021 и се реализира с поддръжката на Националното съдружие Фотографска академия " Янка Кюркчиева " и Фотосинтезис.

Изложбата на Деяна Стаматова " Бунтът на изображенията " в изложба " Синтезис " може да бъде забелязана до 6 октомври 2021.

Чуйте разговор с кураторката Надежда Павлова от звуковия файл.

Снимки –  галерия " Синтезис "

Деяна Стаматова (1941-2001) приключва техникума по графика " Юлиус Фучик ", а по-късно става помощник в Полувисшия училищен институт в Бургас и завеждащ лаборатория за научна документи към Химико-технологичния институт. След присъединяване в обща фотоизложба получава предложение от Петър Божков и Борис Юскеселиев да стане областен сътрудник на " Централфото " за Бургаски окръг. Няколко години по-късно се мести в София, където работи и за вестник " Жар ". Впоследствие попада в екипа на още няколко редакции, измежду които " 1000 дни ", " Експрес " и " 168 часа ". Извън фотожурналистиката, Деяна Стаматова работи и по персонални художествени планове. Известна е най-много със своя различен прочит на голото тяло. Има над 20 независими изложения и десетки награди от български и интернационалните фотосалони.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР