Изложба „Маски“ представя галерия „Лампион” в София на 12 януари

...
Изложба „Маски“ представя галерия „Лампион” в София на 12 януари
Коментари Харесай

Нов поглед върху кукерските и африканските маски в галерия „Лампион”

Изложба „ Маски “ показва изложба „ Лампион” в София на 12 януари от 18.30 часа. Автор е Моника Христова. Представените картини в експозицията са въодушевени от африкански, кукерски, италиански и погребални маски от якутската просвета.

Изхождайки от „ Прозореца на личността” на Джохари, който разказва вътрешната връзка на Аз-а самичък със себе си и взаимоотношенията му с останалия свят, авторката реши да създаде тематиката „ Маски “. В нея (прозореца) като матрица са показани човешкото държание на основа какво знаем или не знаем за себе си и надлежно другите за нас.

Личността е показана под формата на Арена или това е обществена персона. Фасада въплъщава частната персона, Сляпото леке е държанието ни и Несъзнаваното е частта в съзнанието на индивида, в която нито Аз-ът, нито другите знаят нещо за.Аз-а.

Изследваната и интерпретирана в показаната експозиция част е Фасадата. Тя разказва нещо, което човек знае за себеси, само че не разкрива пред другите, което художничката свързва с Маската.

За авторката на изложбата, маската в действителност не е фасада, а е същността на индивида -такъв какъвто желае да бъде, тъй като е значимо като какъв те дефинира душeвността ти, какво е твоето държание в общуването с близките. Защото маската въплъщава същността ни и никога не е единствено фасада, не е самооблик. Не на вятъра човек избира маска, затова тя също има темперамент. Външният образ на индивида демонстрира какви упования бихме имали от него, тъй като всичко което демонстрираме като тирада, визия, дейности и отношение в общуването ни към света приказва за самите нас невербално.

Представените картини в експозицията са въодушевени от африкански, кукерски, италиански и погребални маски от якутската просвета.

Календар „ Кукерски маски “ – 2018 Картините са инспирирани от възобновяването на фоклорни облици, детайли и символното значение на
цветовете (черен– земя, червен – изобилие и бял – вода) и животните (бик – неукротимост, козел – символизира мощ, само че и чувственост, и овен – знак на господство и изобилие). Те се развиват до декоративни кукерски маски с релефни детайли, съчетани с геометрията на фолклора.
Идеята за обрисуване по нов метод на кукерската маска, демонстрира човешката визия за духовната нужда от изгонването на злото и пълноценна връзка с обновената природа.

Картините имат за цел да изведат сборен облик на предишното, което въпреки и езическо ни води, и ние имаме вяра в него. Вярваме, че ще се изгони злото и природата ще се възобнови. Така е и с човешкото схващане, когато се освободи от ненужни мисли и страхове –дава път на
актуализирания и чист дух.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР