Излезе от печат сборникът с разкази Сляпа върба, спяща жена.

...
Излезе от печат сборникът с разкази Сляпа върба, спяща жена.
Коментари Харесай

Мураками се завръща с нов сборник

Излезе от щемпел сборникът с разкази " Сляпа върба, спяща жена ". В него изкусният занаятчия на формата Харуки Мураками обхожда целия набор сред сюрреалистичното, магичното и рутинно земното, създавайки истории, които са по едно и също време поучителни, изненадващи и безмилостно занимателни.

" Моите разкази са като меки сенки, които пущам в света, като бледи следи от стъпки, които оставям подире си. Помня тъкмо къде съм оставил всяка една такава диря и по какъв начин съм се почувствал… ", споделя създателят в предговора към актуалното красиво издание.

" Сляпа върба, спяща жена " обгръща двайсет и четири описа – ексцентрични и дръзки, изтъкани от мемоари, сънища и мечти. Разкази, родени от самостоятелни показа за опустошително земетресение – зловредни дървета, секрети стремежи, маймуна нарушител, мразовит човек, загадъчна празна кутия, безконечни тъмни коридори, – в които героите търсят пътя към своя същински " аз ". Дали по време на сърф почивка на Хаваите, любовно заточение в Гърция, инцидентна среща в Италия, или в желязната хватка на всекидневието, героите на Мураками преодоляват мъчителна тъга, невъзможна обич, споделена добрина и непреодолимо отчуждение сред хора, които би трябвало да бъдат най-близки.

Харуки Мураками е съвършеният дипломат на Япония – книгите му са литературни събития за Америка и Европа и се продават в милионни тиражи. Той е притежател на няколко международни литературни награди, бележит преводач и " фанатик ” на тематика джаз. Последното вероятно изяснява ониризма и полифоничната хубост на творбите му.

" Гардиън " дефинира създателя на " Спутник, моя обич ", " Норвежка гора " и " Кафка на плажа ” като един от най-авторитетните представители на постмодернизма. Сборници с разкази като " Мъже без дами ” и " Изчезването на слона ” са удостоверение, че геният му вирее в разнообразни жанрове. След преизданията на романите " Преследване на дива овца ", " На юг от границата, на запад от слънцето ", " Танцувай, танцувай, танцувай " и " Страна на чудесата за непукисти и краят на света ” наскоро " Колибри " издаде сборника с разкази " Първо лице, само число " - стегната, остроумна и магична прозаичност, която е по едно и също време философска и мистериозна, трогателна и занимателна. Настоящият алманах показва по един ослепителен метод какъв брой е рисково да се мъчиш да напъхаш пулсиращия живот в идентични тесни кутийки. Филмовата акомодация по сборника с разкази " Сляпа върба, спяща жена " е част от програмата на осмото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри (08-30 октомври).

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР