Изкуственият интелект показа завидна способност да усвоява медицински знания(снимка: CC0

...
Изкуственият интелект показа завидна способност да усвоява медицински знания(снимка: CC0
Коментари Харесай

ChatGPT за малко да вземе изпита за лекар в САЩ


Изкуственият разсъдък сподели забележителна дарба да усвоява медицински познания
(снимка: CC0 Public Domain)

На какво ли е кадърен изкуственият разсъдък ? Изглежда няма ограничавания даже на този ранен стадий от развиването му. А бъдещето на AI технологията може да се окаже непредсказуемо.

Алгоритъмът на огромния езиков модел (LLM) на ChatGPT, създаден от компанията OpenAI, съвсем устоя изпита за лекарски лиценз в Съединени американски щати, заяви ScienceAlert. Това е доста сложен тест за човек, само че AI ботът за малко да издържи изпита без образование с удостоверение – въз основа единствено на търсене на информация в интернет.
още по темата
Засега никой няма да лекува хората благодарение на ChatGPT – преграда ще сложи правото, а не практическата опция за употребена на изкуствения разсъдък в медицината.

ChatGPT към този момент удиви с уменията си да написа код, да взима изпит в бизнес лицей и да се оправя с други интелектуални задания. Ново достижение на машинния логаритъм е съвсем сполучливият му опит да премине медицинския изпит за лицензиране на лекари в Съединени американски щати (USMLE).

Между 300 и 400 часа са нужни за подготовка на човек за този изпит, който в действителност се състои от три раздела. Способността на ChatGPT да се научи по какъв начин да дава отговор на въпросите на USMLE по пореден и прецизен метод дава очаквания, че някой ден AI ще може самичък да дава медицински препоръки или, по-вероятно, да стане помощник на доктор за по-точни диагнози.

„ ChatGPT се показа на или покрай прага за прекосяване и на трите изпита без особено образование или укрепване ”, означават откривателите, провели опита. „ В допълнение, ChatGPT показва високо равнище на поредност и прозорливост в своите пояснения ”.

Изследването е извършено от експерти от стартъпа Ansible Health. Предварително беше обяснено, че в интернет няма директни отговори на USMLE въпросите, заложени към AI бота. Така ChatGPT генерира нови отговори въз основа на получените данни по тематиката на въпросите.

При бал от 60% верни отговори на всички въпроси, ChatGPT реализира сред 52,4% и 75% и на трите изпита. В 88,9% от отговорите логаритъмът дава най-малко един важен отговор, който откривателите квалифицират като „ нов и неочевиден, само че клинично годен ”.

„ Постигането на преминаващ резултат при този комплициран експертен изпит без каквото и да е човешка поддръжка бележи значим крайъгълен камък в развиването на клиничния изкуствен интелект ”, обобщават създателите на проучването.

Освен това, във връзка с точността на отговорите, ChatGPT превъзхожда PubMedGPT – медицински AI, особено подготвен да дава отговор на сходни въпроси, който реализира 50,3% правилни отговори.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР