Изкуствената утроба, известна като ектогенеза, е хипотетична технология, която може

...
Изкуствената утроба, известна като ектогенеза, е хипотетична технология, която може
Коментари Харесай

До 10 години: Изкуствени утроби заменят сурогатните майки?

Изкуствената вътрешност, известна като ектогенеза, е хипотетична технология, която може да имитира изискванията в естествената матка

 

До десетина години може да бъдат основани изкуствени утроби, които да осъществен фантазията за дете на хиляди фамилии, в които дамите не могат да износят бебетата си.

Дали усъвършенстваните системи ще понижат нуждата от сурогатни майки? Днес никой не се наема да каже. Факт е, че няколко огромни проучвателен компании и институти в света са в гневна конкуренция кой ще сътвори първата усъвършенствана система, която ще ограничи нуждата от „ бременността чартърен ”.

„ Тъй като медицинските и софтуерните проучвания не престават да се развиват, е допустимо в бъдеще технологиите за изкуствена вътрешност да станат по-приложими, като прогнозите са, че това може да се случи до 10 години. ” Това съобщи пред „ 24 часа ” проф. Савина Хаджидекова, началник на катедра „ Медицинска генетика ” в Медицинския университет. Тя оглавява генетичната лаборатория в една от най-големите столични лечебни заведения и има над 100 научни изявления с повече от 150 цитирания в международните научни бази данни.

Според нея изкуствената вътрешност, известна като ектогенеза, е хипотетична технология, която може да имитира изискванията в естествената матка, позволявайки на ембрионите или фетусите да се развиват и порастват отвън тялото на майката.

Благодарение на тази технология, през 2016 година проучвателен екип в Кеймбридж отгледа човешки ембриони 13 дни след оплождането.

Допълнителен пробив бе реализиран в Детската болница във Филаделфия, където бе изобретена технологията Biobag. Тя поддържа агнешки зародиши, еквивалентни по мярка и развиване на човешките, до 22-рата гестационна седмица.

„ До момента не е създадена изцяло функционална изкуствена вътрешност – споделя проф. Хаджидекова. – Въпреки че проучванията в тази област не престават, към момента съществуват обилни механически и етични провокации. Създаването на среда, която може изцяло да възпроизведе комплицираните взаимоотношения сред развиващия се плод и тялото на майката, е извънредно комплицирана задача. Изкуствената вътрешност ще би трябвало да обезпечава нужните хранителни субстанции, О2, контролиране на температурата, премахване на отпадъците, хормони и други фактори, нужни за развиването на плода. ”

Но медиците имат и други алтернативи.
„ Етичните съображения също влизат в действие, защото създаването на изкуствена вътрешност повдига въпроси по отношение на моралния и юридически статут на плода, евентуалното влияние върху обичайните концепции за бременност и цялостните последствия за обществото ”, изясни още тя.

Изкуствените утроби обаче са и един извънреден късмет да бъдат избавени всички бебета, родени към 24-тата гестационна седмица. Известно е, че в този момент едвам към 50% от тях оцеляват, като близо 90% са със съществени болести като слепота, увреждания на мозъка или белодробни проблеми.

„ Създаването на изкуствена вътрешност евентуално би могло да обезпечи различна опция за изхабяване на плода в разнообразни обстановки, когато дамата не може да износи бременност по медицински аргументи или при раждане на недоносено бебе, което няма късмет да оцелее отвън утробата или това би довело до тежки здравословни последици за бебето, ” споделя проф. Хаджидекова.

Ектогенезата е късмет и за всички двойки, които се тормозят да прибегнат до сурогатно майчинство, защото в множеството страни то не е позволено и от време на време по този въпрос избухват шумни кавги.

Други обаче се притесняват, че в случай че тази технология бъде одобрена като надеждна, това може да заплаши правото на дамите на аборт. Причината е, с изкуствените утроби плодът ще се смята за жизнерадостен и с късмет да оцелее даже и преди 24-тата седмица. Именно това може да докара до стягане на режима и вероятно ограничение на правата на дамите сами да вземат решение – дали да помятат или да предадат ембриона за развъждане в изкуствена вътрешност.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР