Изкупната цена за килограм череши в Кюстендилско е достигнала 1

...
Изкупната цена за килограм череши в Кюстендилско е достигнала 1
Коментари Харесай

1 лв. стана изкупната цена на черешите в Кюстендилско

Изкупната цена за кг череши в Кюстендилско е достигнала 1 лев, оповестиха локални производители, представени от „ Монитор “. Към момента на пунктовете в общината, които към този момент са 54, се изкупуват главно руйни череши.

„ За първа година цената доближава до 1 лева Ранните череши се изкупуваха по 60 ст., а през предходната година в разгара на акцията най-хубавите плодове се купуваха по 80 ст. за кг. “, разяснява локален изкупвач.

Масово в Кюстендилско черешите се изкупуват за италианска компания, като условието е те да не бъдат изцяло узрели и да са с диаметър 17-18 мм. „ Когато черешата не е изцяло узряла е по-лесна за обработка. Самите плодове нямат огромна продължителност и сега това е условието. След седмица не се знае какво ще бъде “, твърди различен изкупвач на плодове. Малцина съумяха да изкарат пари от продажбата на ранните сортове череши. Въпреки, че по пазари и борси те доближиха до цена от 2.50 лева за кг., на пунктовете ги взимаха по 60 ст. и то не всички плодове.

„ Част от хората си ги сложиха за ракия. Ранните сортове не са измежду най-отглежданите в района. Как човек да ги даде по 60 ст., като единствено берачите желаят по 40 ст. за кг. Дано в този момент новата цена да се задържи по-дълго време, с цел да хората да имат възвръщаемост на разноските. Дъждовете сега се оказаха пагубно за продукцията. Голяма част от плодовете са напукани “, твърди 54-годишен аграрни производител.

По данни от Общинската администрация в 24 села в Кюстендилско се изкупуват череши. Отново те се одобряват единствено против показан документ за благосъстоятелност. Отделно от това при наемане на берачи притежателите или ползвателите на черешови насаждения ще би трябвало да обезпечават непрестанно техен представител, който да ги придвижва от и до изходния пункт първоначално и края на работния ден.

В началото на този месец стартира и засилена защита по черешовите масиви в района. Плодовете се охраняват от служители на реда, военни и жандармерия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР