Изкопни дейности в нарушение и унищожаване на дървета в природната

...
Изкопни дейности в нарушение и унищожаване на дървета в природната
Коментари Харесай

Багер руши защитената местност "Мелнишки пирамиди"

Изкопни действия в нарушаване и заличаване на дървета в естествената забележителност „ Мелнишки пирамиди “ откри инспекция през днешния ден на РИОСВ - Благоевград.

Инспекцията в защитената територия е извършена след намесата на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, който по-рано през днешния ден разгласява фотоси в профила си във фейсбук с екскаватор, който събаря дървета и заравнява терен край естествените явления. 

При проверката, в която са взели участие и представители на община Сандански, районното ръководство на полицията, чиновници на Държавно горско стопанство (ДГС) - Сандански и кмета на Мелник Сашо Филипов, багерът към този момент е бил изместен.

На място е открито, че е наранена предпазената територия в обсега на склон и прилежащото изсъхнало дере. Земята от ската е употребена за засипване и мястото е заравнено, показват от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Благоевград. Засегнатата територия е на повърхност от към 2 дка и се намира директно до църквата „ Св. Петка “. В обсега на засегнатата повърхност е отстранена дървесна растителност, която е иззета от ДГС - Сандански.

Увредената повърхност попада в рамките на предпазената територия по смисъла на Закона за предпазените територии и е в обсега на две предпазени зони –  „ Мелнишки пирамиди “ за запазване на дивите птици, и „ Среден Пирин – Алиботуш “ за запазване на естествените местообитания и дивата флора и фауна.

За откритите нарушавания Регионална инспекция за опазване на околната среда - Благоевград ще сезира прокуратурата. Когато бъде открит нарушителят, инспекцията ще му сформира акт. От екоинспекцията напомнят, че през последните години наоколо до откритите през днешния ден противозаконни дейности е имало и други сходни нарушавания и очакват този път прокуратурата и полицията да открият нарушителя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР