Изключително важна информация за всички засегнати от действие или бездействие

...
Изключително важна информация за всички засегнати от действие или бездействие
Коментари Харесай

Важно! Спешните отделения нямат право да връщат пациенти

Изключително значима информация за всички наранени от деяние или безучастие от страна на лекари изнесе специалист в здравната система в Северозапада за BulNews.bg. Медията ни потърси умело мнение поради зачестилите случаи на експанзия или несъответстващо държание от страна на медицински лица в района и лавинообразно възходящите недоволства от пациенти, на които е отхвърлен обзор и са препратени на друго място.
„ Важно е всеки човек да си знае правата, изключително когато става въпрос за здравето му. На първо място пациентите би трябвало да са на ясно, че нито едно незабавно приемно поделение няма право да ги отпрати другаде, без да им бъде осъществен обзор. Тоест лекарите не могат да връщат хора, без да ги обслужат, изключително в случай че въпросните пациенти се усещат „ незабавни “.
Наложително е всеки един човек да е осведомен с разпоредба №25 от 1999 година, която касае точно правата на пациентите. Тя гласи, че „ обект на незабавните медици са всички заболели и потърпевши, намиращи се в директно животозастрашаващо положение, както и заболели или потърпевши, които търсят сами помощ в незабавните отделения или секторите на центровете за незабавна помощ “.
Действително без обзор от доктор, няма по какъв начин да се дефинира спешността на пациент и по тази причина той няма по какъв начин да бъде препращан където и да е, без да се знае какво е положението му.
От значително значение е и да се прави разлика сред Център за незабавна здравна помощ и Спешно приемно поделение, тъй като двете са напълно разнообразни структури с настрана финансиране. В Спешния център могат да се озоват единствено пациенти, закарани от кола за спешна помощ, а хората посещават незабавното приемно поделение сами, когато усещат риск за живота и здравето си.
„ Важно е хората да знаят правата си. Тогава никой няма да посмее да ви ги наруши. А когато те бъдат нарушени, предприемете съответните законни дейности “, разяснява специалистът и показва към кого тъкмо могат да се извърнат пострадалите от работещите в здравната система.
Най-голямата и авторитетна организация за отбрана правата на пациента е Центърът за отбрана правата в опазването на здравето /ЦЗПЗ/. Всеки опарен от нападателни или некомпетентни лекари може да подаде недоволство там. Председател на центъра е доктор Стойчо Кацаров, който е някогашен здравен министър. Именно тази организация може да помогне доста на всеки един пациент в битката му с нередностите в здравната система. Сигнали и недоволства можете да изпращате на [email protected], на фейсбук страницата им, както и на тел +359 885904977 и skype: ЦЗПЗ Viber: +359 885906376.
„ Адвокатите и жалбите до способените институции също правят работа, само че резултатът от сигнала до ЦЗПЗ ще е много по-голям. След няколко уволнени лекари или наказана болница нещата има късмет да се трансформират и в здравната система да работят само фрагменти, които в действителност ценят живота и здравето на хората “, разяснява още здравният специалист.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР