Изключително горещите летни месеци в Индия са тежки не само

...
Изключително горещите летни месеци в Индия са тежки не само
Коментари Харесай

Експерти: Не само хората, но и бездомните животни страдат от рекордните горещини

Изключително горещите летни месеци в Индия са тежки освен за хората, само че и за кучетата, котките и другите улични животни. Въпреки че кучетата и котките от дълго време живеят паралелно с хората и зависят от тях за храна, те в никакъв случай не са били в действителност считани за значими членове на обществото.

Тази обстановка частично произтича от самото усещане на популацията. Отвращението на хората към бездомните кучета се дължи на склонността им да се бият между тях за храна и на обстоятелството, че могат да придвижват бяс, болест, която остава главен здравен проблем в Индия.

Въпреки че откривателите са открили, че като цяло уличните кучета рядко демонстрират признаци на експанзия, хората, които се грижат за кучета и котки, като им обезпечават храна и вода, много постоянно са унизени и нападани.

Индия удари рекордно високи температури няколко пъти през април и май, като Ню Делхи беше обиден от температури от 44 градуса по Целзий при започване на юни. Докато ранното идване на сухите летни месеци в северните и централните елементи на страната е частично резултат от океански феномен, наименуван La Nina, ученият от Центъра за просвета и околна среда Авикал Сомванши сподели, че огромните климатични промени също са изиграли голяма роля.

Радж Маривала, експерт по държание на животните, основан в Мумбай, изяснява, че рисковите горещини излагат всички животни на риск от дехидратация и топлинен удар. Мукеш Верма, ветеринарен доктор, работещ във Friendikos, подслон за животни покрай Ню Делхи, сподели, че животните също могат да страдат от редица проблеми, от заспалост до стомашни проблеми.

Надим Шезад и неговият брат, създатели на Wildlife Rescue, неправителствена организация за избавяне на птици в Делхи, споделиха, че към този момент са се погрижили за 1200 птици, най-вече ястреби, това лято. Кланиците и месопреработвателните предприятия в Делхи са привлекли огромни популации от хищни птици като ястреби. Липсата на вода обаче може да ги „ приземи “, защото са прекомерно слаби, с цел да летят, което ги прави още по-уязвими към околната среда.

Експерти настояват, че с изключение на риска от дехидратация, за животните става съвсем невероятно да се охладят в огромните градски центрове. Не единствено че няма задоволително убежища за тях, само че градовете стават по-горещи от покрайнините им, феномен, прочут като резултата на градския топлинен остров, изяснява Сомванши.

Изпарението от почвата и листата на растенията оказва помощ за изстудяване на въздуха в селските региони, само че този резултат се губи в градовете заради неналичието на зелени площи. Покачването на „ нощните температури е изключително проблематично “, защото излага хората и животните на по-голям риск, добави Сомванши. Освен това градовете изхвърлят отпадъчната топлота от коли или климатици непосредствено във външния въздух.

Въпреки че в Индия има няколко закона против жестокостта към животни, страната не прави доста във връзка с наказването на нарушителите. А точно животните в Индия са предпазени от три специфични закона, съгласно които убийството или любовта към животни се третира като съществено закононарушение, което може да докара до арест. Последният криминализира жестокостта към животни, като обгръща всичко – от измъчването им до неналичието на подобаваща храна и заслон.

Но съответните санкции не са изключително тежки, тъй че за нарушителите за първи път санкциите варират от 10 до 50 рупии ($0,13 до $0,65). Рецидивистите могат да получат наказване отнемане от независимост до три месеца. Само за съпоставяне, сходни закононарушения за свирепост към животни в Обединеното кралство могат да доведат до доживотна възбрана за владение на домакински любим.

Няма публични данни за броя на бездомните кучета или други улични животни в Индия, само че Маривала и други специалисти считат, че в страната има към 35 милиона бездомни кучета. Много квартални организации постоянно употребяват разнообразни способи за маркиране на кучета, като нашийници.

Кудалкар, служител на реда от Мумбай, образува група за хуманно отношение към животните през декември 2020 година, която прави разнообразни действия. Някои от хората обезпечават храна за уличните животни, до момента в който други се занимават с недоволства от хранилки и други цивилен проблеми.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР