Изключителен концерт ни очаква на 28 февруари в зала 1

...
Изключителен концерт ни очаква на 28 февруари в зала 1
Коментари Харесай

Ара Маликян: Надявам се хората да започнат да се обичат повече и да слушат хубава музика

Изключителен концерт ни чака на 28 февруари в зала 1 на НДК! Виртуозът Ара Маликян ще излезе пред българска аудитория и ще ни опише " Невероятната история на една цигулка ". Екстравагантният музикант от арменски генезис, роден в Ливан и работещ в Испания, ще открие сезона на огромните типичен концерти, които за наша наслада се организират пред все по-голяма публика.

Какъв концерт да чакаме в София?

Ами уповавам се доста да ви хареса. Ще бъдете очевидци на едно музикално странствуване през другите столетия и стилове от Бах до Radiohead! Но ще има и няколко мои композиции.

А Вие какво очаквате от България и от българската аудитория?

Доколкото имам усещане, българите са доста темпераментни и имат добър музикален усет. Затова в действителност се надявам да харесат и оценят концерта ми. Чакам с неспокойствие тази среща. 

Каква история споделя Вашата цигулка? Знаем, че сте дружно, откогато сте били напълно дребен...

Разказва ми доста истории. Много позитивни страсти. Тя ми е донесла толкоз доста наслада! Тя е най-важната „ персона “ в живота ми. Приятелите ми музиканти, които идваха от разнообразни страни и носеха със себе си друга просвета и жанр, ме въодушевяваха и учеха на свирене. Кой е първият Ви спомен, обвързван с музиката? Доколко ливанският Ви генезис повлия на кариерата Ви на музикант?

Не мога да посоча подобен спомен, тъй като музиката е участвала в фамилията ми от момента, в който съм се родил. Баща ми беше цигулар и свиреше ливански и арменски фолклор. Освен това беше влюбен в класиката... Така че съм заобиколен от всевъзможен вид музика още от най-ранно детство. 

Кои са Вашите учители, хората, в най-голяма степен повлияли кариерата Ви?

Имал съм доста учители, тъй като се местех от град в град. Така и не открих съвършения преподавател. Не мисля, че някой от тях е бил от извънредно значение за кариерата ми. За мен по-ценни бяха приятелите ми музиканти, които идваха от разнообразни страни, които носеха със себе си друга просвета и жанр. Те ме въодушевяваха и ме учеха на свирене. Научавах повече от приятелите ми, които свиреха на китара - реализатори на фламенко, или от познатите ми актьори и танцьори. От тях черпех същинското си ентусиазъм, от тях съм получавал най-важните уроци. Музикалните педагози не са доста забавни! (смее се)  

Имате разнообразни колаборации отвън концертната зала, разкажете ни за най-любимите си. През последните години имах опцията да върша доста кино музика. Страхотно е да работиш с хора като Педро Алмодовар да вземем за пример. Той е доста сензитивен човек. Въпреки че знае доста добре какво желае от теб, ти дава свободата да се изразиш до дъно като създател. 

Какво обичате да вършиме в свободното си време?

Обичам да се разхождам в градовете, които навестявам - да следя по какъв начин хората се обичат, беседват, вървят по улицата... това ми доставя голямо наслаждение. Просто да ходя и да преглеждам света в близост. 

Каква е Вашата вяра за света, в който живеем?

Надявам се един ден да станем по-толерантни към другия, към другия от нас. Липсата на емпатия у хората е един от най-сериозните проблеми в нашето общество. Надявам се хората да стартират да се обичат повече и да слушат хубава музика.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР