Изграждането на 111 м пилон на Рожен породи противоречия, като

...
Изграждането на 111 м пилон на Рожен породи противоречия, като
Коментари Харесай

Има нещо гнило в пилона на Рожен и това не е патриотизмът

Изграждането на 111 м стълб на Рожен породи несъгласия, като най-основателни са тези, свързани с законността на строителството Обектът събира стотици хиляди левове от донори, в това число и елементарни жители, само че отчетността към този момент е нулева Самият идеолог на най-високото знаме има някои подозрителни моменти в бизнес биографията си Изграждането на 111 м стълб на Рожен породи несъгласия, като най-основателни са тези, свързани с законността на строителството Обектът събира стотици хиляди левове от донори, в това число и елементарни жители, само че отчетността към този момент е нулева Самият идеолог на най-високото знаме има някои подозрителни моменти в бизнес биографията си
Kaкво е общото сред Лили Иванова, Главното мюфтийство, Христо Стоичков и Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино? Всички те поддържат под една или друга форма към този момент добилият сериозна популярност стълб на Роженските поляни, на който да се вее българско знаме. Идеята е там да е намира флагът на най- висока надморска височина в целия Европейски съюз, като все още " първенецът " е във Финландия.

Някои прегърнаха концепцията за пилона, други я дефинираха като комплексарска и бяха загрижени за екологичните последствия от градежа в планината. Трети, като неизвестен източник на " Капитал " от района, дефинираха плана като машинация. Когато Караколев изискал финансова помощ от източника ни и той от своя страна попитал за задачата на идеята, насреща чул, че " би трябвало да се вдигне духа, идеята е значима ", без никакво друго пояснение. Източникът ни стигна до там да назова идеята " кражба, облечена в на ниска цена популизъм ". Дали е по този начин, институциите ще кажат, в случай че създадат инспекции. Но в историята в действителност има странни моменти, които нямат нищо общо с нечие схващане за национализъм.
Реклама
Зад идеята стои Фондация " Наследство в бъдещето " и ръководителят й Симеон Караколев, който е съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Фондацията съумя да събере пари от държавни сдружения като " Автомагистрали " и Българска банка за развиване, като до тук обществено знае се за към 160 хиляди лева от държавни предприятия, горските стопанства и общини. На процедура това е първият неприятен знак: има сериозен проблем с отчетността на финансирането - какъв брой пари в действителност са нужни, защо действително се харчат и какъв брой от тях са дарения на компании под формата на услуги или материали. Сумата от 1 млн. лева се цитира от Симеон Караколев, само че без да е ясно по какъв начин е изчислена.

Втората алена лампичка светва около строителните разрешителни на пилона. Обектът сякаш е краткотраен, само че по думите на ръководителя на фондацията може да остане и години напред на поляните. Законовите процедури за пилона не са спазени.

Не на последно място, самият Караколев има странна поредност от запорирани компании и съучастник с десетки компании, трансферирани на негово име и също затънали в задължения и запори.
Реклама Кой позволи без да има право
Земята, на която се строи оборудването от 9 юни, е частна. Сдружение " Рожен - Наследство в бъдещето ", през което от 2015 година се провежда едноименния събор, я купува през 2016 година от лицето Славчо Петков. Парцелът е със статут земеделска повърхност. " Случайни неща няма. През 2016 година върших стълб в Разлог. През 2016 година изрично не съм си представял, че ще се извиси такова оборудване. Като звънне някой от притежателите и каже, че си продава земята и пита дали имаме интерес, тъй като тук земята е много скъпа ", разяснява покупката Караколев пред " Капитал ". Според Имотния указател материалният интерес по договорката е бил 5920 лева, като е допустимо тя да е изповядана на данъчна оценка, а не на действителна пазарна цена.

Застроената повърхност ще е към 250 кв. м., основата на пилонът ще е с диаметър 3 метра и тегло 110 тона. Пилотите ще са на дълбочина повече от 17 метра в здрава основа от мраморни скали. Изборът на височина на пилона от 111 метра не е инцидентен - 111 хиляди квадратни километра е площта на България, показва се на уеб страницата.

През април 2023 година Областна комисия " Земеделие и гори " - Смолян позволява краткотрайно прилагане до 6 април 2026 година на 196 кв. м. от тази земеделска земя за потребностите на фондацията " за слагане на краткотраен преместваем обект: " Пилон с височина 111 метра ". " След приключване на периода вложителят да отстрани обекта и да върне земята в първичния й тип или във тип, кадърен за земеделско прилагане ", показва се в решението. От думите на Караколев обаче излиза наяве, че пилонът няма да бъде махнат, въпреки че има краткотраен статут. Но и до там ще стигнем.

" Контролът по построяването е от компетенцията на община Смолян, която би следвало да удостовери, че планът дава отговор на условията за сигурност ", показаха от Министерство на земеделието и храните за " Капитал ". Разрешението за градеж в действителност е издадено от община Смолян на 7 юни 2023 година, уведомиха ни от районното министерството. На 9 юни беше направена първата копка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР