Изглежда, в галактиките, съседни на нашата, няма напреднали“ цивилизации на

...
Изглежда, в галактиките, съседни на нашата, няма напреднали“ цивилизации на
Коментари Харесай

Тишина в Космоса: напреднали извънземни наоколо няма

Изглежда, в галактиките, прилежащи на нашата, няма „ напреднали “ цивилизации на извънземни.

До този извод е стигнал проф. Майкъл Гарет (Michael Garrett) от Нидерландския радиоастрономически институт и Лайденската обсерватория. Статията на откривателя е оповестена в сп. Astronomy & Astrophysics, оповестява Science.

Анализът на Гарет се основава на теорията на съветския астрофизик и учен Николай Кардашев, съгласно която цивилизациите минават през три стадия в своето развиване.

Цивилизациите от вид I употребяват силата на родната си планета, цивилизациите от вид II – силата на своята звезда, а цивилизациите от вид III вършат „ енергостанции “ от голям брой звезди в своята вселена. Смята се, че те реализират това, като слагат към звездите събиращи сила сфери на Дайсън.

При това забележителна част от силата неизбежно изтича в Космоса във тип на приблизително инфрачервено излъчване.

По подобен метод, в случай че галактиката доста излъчва в междинния инфрачервен диапазон, може да се допусна, че в нея има цивилизации от III вид. И американските астрофизици неотдавна подбрали всред стотици хиляди галактики, близки до Млечния път, няколкостотин вероятни претенденти. Но в този момент Гарет е открил, че по-скоро те са „ ялови “.

Холандският астроном сравнил междинното инфрачервено излъчване на 93 от тези галактики с дължините на предаваните от тях радиовълни. Оказало се, че съвсем постоянно това съответствие се вмества в общоприетите рамки. А това значи, че огромно количество приблизително инфрачервено излъчване е провокирано от естествени аргументи – такива като нагряването на облаците междузвезден прахуляк от районите на интензивно звездообразуване. И хипотетични цивилизации на извънземни нямат нищо общо с това.

Или доста добре се маскират.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР