Изглежда, че успешното изстрелване на частния космически кораб “Драгън и

...
Изглежда, че успешното изстрелване на частния космически кораб “Драгън и
Коментари Харесай

Как успехът на частния кораб “Драгън” ще повлияе върху космическата програма на Русия?

Изглежда, че сполучливото изстрелване на частния галактически транспортен съд “Драгън ” и неговото сполучливо съединяване с “Международната галактическа станция ” значат доста повече за космонавтиката, в сравнение с се предполагаше. Това се оповестява на уеб страницата на радио “Гласът на Русия ”.

От една страна НАСА може най-сетне да е разкрила заместител за пенсионираната галактическа совалка. От друга страна обаче наподобява, че Русия последователно губи своите непрекъснати клиенти. От известно време Япония и Европейската галактическа организация имат галактически кораби за транспорт на товар до “Международната галактическа станция ”, а към този момент към тях се причислява и американският галактически транспортен съд “Драгън ”. Нещо повече – “Драгън ” има дарба след полет да се завръща назад на Земята – опция, която не имат нито съветските кораби “Прогрес ”, нито европейските “ATV ”, нито японските “HTV ”.

Първоначалната цел на програмата на НАСА COTS (Commercial Orbital Transpоration Services, или Комерсиални Орбитални Транспортни Услуги) е била да се освободят ръцете на държавните галактически организации, които през днешния ден харчат забележителна сума за поддръжката на галактическата станция, с цел да могат те да се ориентират към други цели. Твърде доста критици са казвали, че “Международната галактическа станция ” изисква толкоз скъпа поддръжка, че тя ощетява и други клонове на галактическите науки. Но в случай че “Драгън ” освободи от този товар съветската галактическа стратегия, към момента не е ясно къде и по какъв начин ще бъдат преразпределени средствата.

 Dragon spacecraft berthing

На този кадър се вижда скаченият транспортен съд “Драгън ” към “Международната галактическа станция ”. Успехът на този частен галактически транспортен съд ще има дълбоки последици върху галактическите стратегии на НАСА и Русия. Photo credit: NASA TV

След като НАСА пенсионира галактическите си совалки, единственият галактически транспортен съд, който има способността да придвижва астронавти до галактическата станция е съветският “Союз ”. “Союз ”-ите летят с екипаж от трима души, само че “Международната галактическа станция ” има потребност от непрекъснат екипаж от седем души, с цел да бъде изцяло функционална. Разработчикът на галактическия транспортен съд “Драгън ” е сигурен, че корабът до няколко години ще стартира да придвижва освен потребен товар, само че и хора. Междувременно съветската корпорация “Енергия ” също строи собствен галактически транспортен съд, който ще е подготвен за първи безпилотен полет през 2015 и за първи пилотиран полет през 2018 година. Във всеки един случай първият пилотиран комерсиален транспортен съд най-вероятно ще се скачи с галактическата станция преди края на десетилетито.

Наскоро съветската федерална галактическа организация Роскосмос предложи на сътрудниците си да удължи периода на престояване на астронавти на “Международната галактическа станция ” от шест на девет месеца, което по едно и също време ще докара до насърчаването на пилотираната космонавтика и ще понижи честотата на пилотираните изстрелвания. По-рано ръководителят на Роскосмос Владимир Поповкин даже предложи концепцията, че може да бъде по-ефективно да бъдат наложени краткосрочни експедиции, без галактическата станция да бъде непрекъснато обитаема.

Последно, каква ще бъде ролята на “Международната галактическа станция ” от позиция на съветското присъединяване? Това към момента остава неразбираемо. До средата на годината ще бъде финализирана нова Стратегия за развиването на съветската космонавтика през идващите 20 години (до 2030). Но без значение, че тактиката още не е приключена, някои промени към този момент подлежат на полемика.

Най-рязката стратегия евентуално ще обхване самата организация Роскосмос. Една от вероятните хрумвания, които се стартират, е Роскосмос да бъде превърната в държавна корпорация по модел на съветския атомен колос Росатом. Тази концепция е поддържана от самия Поповкин, който счита, че по този метод ще се понижи вътрешното състезание, до момента в който в това време ще се пестят пари. Но някои критици смятат, че моделът на Росатом не е сполучлив за галактическата промишленост и че тя ще би трябвало да играе ролята на държавен орган, който следва генерална тактика.

Друг противоречив миг е какво ще бъде присъединяване на Руската академия на науките (РАН). Науката е стояла в основата на пилотираните полети от повече от 50 години. Но основните решения не се взимат от РАН, а от Роскосмос, до момента в който учените играят ролята на консултанти. По този метод напредъкът на галактическите технологии се трансформира в извънредно тежък и сложен развой.

Информация: ruvr.ru

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР