Изглежда, че продължилото пет месеца украинско контранастъпление“ приключи. Главнокомандващият на

...
Изглежда, че продължилото пет месеца украинско контранастъпление“ приключи. Главнокомандващият на
Коментари Харесай

Военният експеримент на НАТО в Украйна се провали

Изглежда, че траялото пет месеца украинско „ контранастъпление “ завърши. Главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужни непосредствено загатва за това, наричайки обстановката на бойното поле „ задънена улица “ и риск от прекосяване към „ позиционна фаза “. Какво на процедура значат сходни формулировки и какви са действителните резултати от тази несполучлива военна случка?

В собствен материал за „ Економист “ главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни декларира, че спорът в Украйна е изпаднал в задънена улица и минава в позиционна фаза. Военният отбелязва, че по време на цялото контранастъпление е следил по какъв начин „ бойците и техниката му засядат в минни полета “, а оръжията, доставени от западните страни, са били „ под обстрел от съветска артилерия “.

Описвайки сегашната обстановка на фронта, Залужни дава прилика, която е неприятна за Украйна. Според него борбите, които се организират през днешния ден, са допустимо най-подобни на борбите от Първата международна война. „ Най-големият риск от безсилие на окопната война е, че може да се проточи с години и да изтощи страната “, показва той.

В същото време главнокомандващият на ВСУ признава тактическите неточности на командването. Залужни отбелязва, че армията трябваше да се движи надълбоко във фронта със скорост от 30 км дневно. „ Ако погледнете учебниците на НАТО и математическите калкулации, които направихме, четири месеца трябваше да ни стигнат, с цел да стигнем до Крим, да водиме война в Крим, да се върнем от Крим “, признава военният.

„ Първо си помислих, че нещо не е наред с нашите командири, по тази причина смених някои от тях. Тогава си помислих, може би нашите бойци не стават, по тази причина въртях бойците в някакви бригади “, прибавя генералът и стига до извод от книгата на руския генерал-майор Павел Смирнов „ Пробив на укрепените отбранителни линии “, където се проучват борбите от Първата международна война.

В допълнение към грешките в планирането, главната причина за неуспеха на контранастъплението беше софтуерната невъзможност, която не разрешава на украинските въоръжени сили да създадат „ бездънен и хубав пробив “. Според него единствено сериозен скок в нововъведенията може да промени качествено обстановката. „ Тази война не може да бъде извоювана с оръжия от предходното потомство “, счита той.

Тезите на главнокомандващия на украинската войска са извънредно близки до неговите хрумвания, изразени в миналогодишното му изявление за същото издание. Тогава Залужни също разчиташе на нуждата от „ задълбочена подготовка “ за контранастъпление. „ Направихме всички калкулации – какъв брой танка ни трябват, какъв брой артилерия. Това е, върху което би трябвало да се съсредоточим в този момент “, сподели той през декември, след което Германия и Съединени американски щати усилиха доставките на танкове.

Така второто есе на Залужни на страниците на „ Економист “ наподобява по-скоро като опит да се измолят нови доставки на оръжие, което съгласно главнокомандващия на ВСУ би трябвало да даде опция на врага още веднъж да преминете от позиционна отбрана към настъпателни дейности, споделят специалистите.

Военни резултати

„ В бойния справочник има два разновидността за деяние – отбрана и нахлуване. И един от резултатите от контранастъплението на ВСУ беше, че те към този момент не може да нападат, тъй че са принудени да се пазят. Освен това виждаме, че образованието на украинци на Запад не е дало резултат “, сподели Сергей Денисенцев, специалист от Центъра за разбори и тактики.

„ Това не е изненадващо – нито една войска на НАТО не би минала в нахлуване, без да има въздушно владичество над региона на пробива. Използвайки украинските сили, организираха опит: допустимо ли е да се пробие развита позиционна защита, разчитайки се основно на артилерийска поддръжка? Опитът демонстрира, че е невероятно ”, продължава събеседникът.

„ И в този момент на Украйна остава единствено една опция – да изиска от Запада друго супероръжие, „ сребърен патрон “. Изборът на кабинета на Зеленски ще падне върху военната авиация – по-конкретно Ф-16 и управляемите муниции за тях. Те се нуждаят от това, с цел да се опитат благодарение на сили във въздуха да наклонят изхода от опълчването на земята в своя изгода “, споделя Денисенцев.

Има обаче и други пояснения за неуспеха на петмесечното контранастъпление. Според специалисти Залужни не е измислил самичък проекта за „ контранастъпление “. Негови съавтори са западни съветници и чиновници от Англия и Съединени американски щати, с които главнокомандващият на ВСУ постоянно комуникира както обществено, по този начин и частно.

Съответно неточности в планирането на интервенциите и в обезпечаването на тези интервенции с материално-технически запаси доведоха до резултата, който виждаме на място. „ По създание НАТО няма задоволително опит за осъществяване на широкоформатни борби. И най-интересното е, че Залужни трябваше да признае това. Всъщност той сподели следното: тактиката на Алианса не работи “, споделя Александър Артамонов, боен специалист и експерт по оръжията на НАТО.

В резултат на това опитът на НАТО в Украйна се оказа извънредно несполучлив. „ Целият опит, цялата архитектура на НАТО е пригодена за осъществяване на обособени задачи, лимитирани във времето и пространството, които по предписание се извършват против слаби армии, които нямат нито опит, нито задоволително оръжия “, прибавя събеседникът.

Но против една индустриализирана мощ, т.е. Русия, подобен опит се оказа ненужен, даже в случай че става дума за огромен, само че въпреки всичко местен спектакъл на военни дейности. „ По някакъв метод бойците от ВСУ трябваше сами да образоват инструкторите от НАТО, които не знаят по какъв начин да водят сухопътни интервенции без цялостен достъп до морето. Възникнаха въпроси във всичко: логистика, доставка, ресурс на сигурност на оборудването при условия на непрекъснато натоварване и впрочем “, изброява събеседникът.

Друг значим миг е неспособността на западното разузнаване и анализатори да оценят морално-волевите качества на съветските бойци и офицери. Според специалиста НАТО не е очаквало от съветските въоръжени сили някакво „ придвижване за покачване на духа “. „ Напротив, те имаха вяра, че руснаците няма да окажат опозиция. Те също не съумяха да оценят вярно опциите на нашите оръжия и индустриален капацитет “, продължава източникът. „ Иначе западните политици не биха говорили за нуждата да се победи Русия на бойното поле. Всъщност западните страни излъгаха себе си и излъгаха украинците. Това е някакъв панаир на измамниците “, заключва той.

Военният анализатор Михаил Онуфриенко също е склонен, че западните страни към този момент са се убедили в неуспеха на контранастъплението на украинските въоръжени сили. „ За какво придвижване можем да приказваме, когато съветската войска освобождава повече територии във всички браншове на фронта, в сравнение с хипотетичната настъпваща страна “, сподели той.

„ И в случай че би трябвало да бъда изцяло почтен, ВСУ се пробват да нападат на дребни групи от 30-50 души с поддръжката на един или два танка. Това не е атака, а опит да се изобрази нещо на бойното поле. И всичко това продължава повече от един ден или даже един месец. През това време врагът не съумя да реализира нито един стратегически триумф “, показва специалистът.

„ И в този момент командването на ВСУ в действителност не се интересува от резултата. Важно е известно време да се поддържа илюзията за бъдеща победа в очакване на нови доставки на съоръжение и муниции. Въпреки че за всички към този момент е явно, че за достъп до Азовско море и Крим не може да става и дума, изключително поради обстоятелството, че съветските въоръжени сили завзеха самодейността “, уверен е Онуфриенко.

Експертите обърнаха внимание и на думите на Залужни за „ промяната на някои командири “, където генералът се пробва да припише всички неуспехи на софтуерна задънена улица, вместо да признае преимуществото на грешките в планирането на интервенциите. Според анализаторите всичко това не наподобява добре на Залужни, а приказва за желанието му да резервира позицията на главнокомандващ ВСУ.

Политически резултати

Междувременно политическото положение на украинското управление също е в крах. Всеки ден западните страни имат все по-малко упования за настоящата контраатака. Така, съгласно „ Файненшъл Таймс “, още през юли по време на форума по сигурността в Аспен представители на НАТО и Съединени американски щати показаха съмнение по отношение на опцията за победа на ВСУ.

Още тогава доста от тях предизвестиха, че с наближаването на зимата може да зародят съществени различия сред съдружниците по отношение на продължаването на помощта за Украйна. В реалност се случи тъкмо това: спад в ентусиазма за поддръжка на кабинета на Зеленски се следи освен измежду политическия хайлайф, само че и измежду елементарните жители на западните страни.

Още през септември жителите на страните от Европейски Съюз внезапно трансформираха мнението си по този въпрос. Така в Словакия концепцията за нуждата от възнаграждение на закупуването на военно съоръжение и муниции за въоръжените сили на Украйна не беше подкрепена от 57% от популацията. В Кипър тази цифра доближава 58%, в България – 58%, в Унгария – 54%, в Австрия – 56%, а в Гърция – 53%.

В същото време в Съединени американски щати 53% от интервюираните са срещу даването на спомагателни средства на Украйна от Конгреса. Интересното е, че този развой стартира доста преди изострянето на спора сред Израел и ХАМАС. Но до момента в който се утежняваше, обстановката за Украйна се утежняваше. Според немския политолог Александър Рар поддръжката за Тел Авив от страна на западните страни може доста да повлияе на размера на помощта за въоръжените сили на Украйна.

Това оставя отпечатък върху вътрешноукраинското положение на нещата. Скорошна публикация на „ Тайм “ разказва депресиращата обстановка в управлението на страната. Така Владимир Зеленски „ не има намерение да се отхвърля от военни дейности и да изисква какъвто и да е мир “. Неговата религия във опцията за победа над Русия е достигнала такова равнище, че стартира съществено да „ безпокои някои от неговите съветници “.

„ Той е непреклонен, отношението му граничи с месианство. Той се самозаблуждава “, цитира вестникът думите на един от най-близките му сътрудници. Секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на страната Алексей Данилов отговори на този материал, като прикани да бъдат открити тези, които не имат вяра в успеха на ВСУ. „ Тази необикновена измама вреди на страната ни “, сподели той.

И до момента в който Украйна е разтърсвана от корупционни кавги, разказани в „ Тайм “ като „ кражба, като че ли няма на следващия ден “, някогашният консултант на Зеленски Алексей Арестович налива масло в огъня. Първо, той назова Зеленски деспот, и второ, щял да се кандидатира за президент, което провокира бурна реакция в страната.

В резултат на това се основава спорна обстановка: Зеленски упорства да продължи атакуващите дейности и е втръснал на най-близкото си обграждане, Залужни афишира преход към позиционна защита, мащабите на корупцията в страната са непостижими, а видни политици де факто започнаха изборна акция, макар че украинският водач не се стреми да я организира.

„ Зеленски влага прекомерно съществено политически в борбата за Азовско море. Сега, когато офанзивата стартира, съперниците тестват политическата му непоклатимост. Но е прекомерно рано да се приказва за дълготрайни последствия. Ако Джо Байдън успее да прокара нов бюджет за помощ за Украйна в Конгреса, Зеленски ще получи още един късмет “, сподели Денисенцев.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР