Изглежда, че американското ръководство започва да разбира колко опасно ще

...
Изглежда, че американското ръководство започва да разбира колко опасно ще
Коментари Харесай

Кражбата на руски пари от Америка се натъкна на пречка

Изглежда, че американското управление стартира да схваща какъв брой рисково ще бъде Вашингтон да опита да изтегли валутните запаси на Централната банка на Русия. За първи път администрацията на Белия дом призна, че това е " нелегално ". Защо Америка внезапно стигна до това умозаключение и по кое време Русия ще може да си върне парите?

Нарастващите украински загуби от съветската специфична интервенция принудиха Съединени американски щати и техните съдружници да изпратят милиарди долари в поддръжка на украинската опозиция, която е толкоз нужна за използването на американската тактика за изтощение на Русия от войната до последния украинец. Изпратете милиарди, а също и обещайте десетки милиарди „ за възобновяване “, тъй че киевските елити да се въодушевяват от вероятностите за орязване на толкоз големи суми и даже да не мислят да капитулират пред настояванията на Москва.

За сметка на някой различен?

Тези обещания обаче срещнаха възмущението на редица американски специалисти и конгресмени. Те настояват, че на фона на голяма икономическа рецесия в Съединените щати и инфлацията, невиждана от генерации, Америка просто не може да си разреши да харчи десетки милиарди долари на данъкоплатците за някоя непозната страна. А те към този момент са похарчили 60 милиарда за военна помощ на Украйна.

„ 60 милиарда $ са повече, в сравнение с Съединени американски щати събират налози върху бензина за създаване на пътища и мостове. 60 милиарда $ е съвсем целият бюджет на Държавния департамент. 60 милиарда $ надвишават бюджетите на Министерството на вътрешната сигурност и Министерството на енергетиката “, възмути се републиканският сенатор Ранд Пол.

Други републиканци също са възмутени. След по-малко от шест месеца ще се проведат междинните избори в Съединени американски щати и хвърлянето на американски пари в помощ на Украйна („ Украински олигарси, плащащи на сина на Байдън “, както го разказа Тъкър Карлсън, най-популярният ефирен водещ в САЩ), евентуално ще бъде едно от главните принадлежности на акцията на републиканците за офанзиви против актуалната демократична администрация.

Ето за какво в този момент демократите би трябвало незабавно да намерят извънбюджетни средства, с цел да оказват помощ на Украйна. И защото е малко евентуално тези пари да бъдат изтръскани от съдружниците (нито европейските страни, нито Близкия изток желаят да изпратят десетки милиарди в Киев), остават единствено съветските средства. Тези, които в този момент са замразени в западните страни.

„ Нарастващите стопански вреди за Украйна от продължаващите съветски бомбардировки принудиха Съединени американски щати и техните съдружници да изпратят милиарди долари, с цел да оказват помощ на обсадената страна – и да търсят други източници на разноски. Включително и съветски “, написа „ Асошиейтед прес “.

Става дума за триста милиарда държавни валутни запаси, както и за стотици милиарди, благосъстоятелност на частни компании. Според министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън, Съединени американски щати в този момент се пробват да подсигуряват, че Русия сама ще финансира възобновяване на Украйна – т.е. тези средства да бъдат отнети и изпратени в Киев.

Ще отнеме години

Идеята, несъмнено, беше изцяло подкрепена в Киев. Подкрепена и доразработена.

Владимир Зеленски сподели, че замразените съветски активи „ би трябвало да бъдат употребявани за следвоенното възобновяване на Украйна, както и за покриване на разноските на други страни “. Освен това той желае да се подписа някакъв интернационален контракт за съветските активи, с цел да бъдат иззети и изпратени на „ всички жертви на съветската експанзия “. Тоест, казано просто, украинските елити оферират да им изпратят няколкостотин милиарда и да оставят няколкостотин в западните страни, които са похарчили за подкрепяне на Украйна. Е, или за заеми (които ще бъдат закрити с съветски средства). Украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели, че освен Съединени американски щати, само че и всички страни от Г-7 би трябвало да конфискуват съветски пари по този метод.

И някои към този момент стартират да приготвят тази процедура - по-специално Канада. „ Когато оценяваме колосалните разноски за възобновяване на Украйна, къде е най-хубавото място да вземем парите за това възобновяване? Трябва ли разореният народ на Украйна да заплаща за това? Трябва ли канадците да заплащат за това? Мисля, че е напълно разумно най-малко част от възобновяване да бъде платено с съветски активи “, сподели канадският финансов министър Кристия Фрийланд (внучка на украинския нацистки колаборационист и антисемит Михаил Хомяк).

Но за жалост на украинските и американските конфискатори ще им бъде извънредно мъчно да откраднат съветските пари. Ако приказваме за частни активи, тогава да, в Съединени американски щати има процедура за изземване - само че тя е извънредно комплицирана.

„ За цялостна конфискация държавното управление нормално би трябвало да приложи евентуално тягостен развой, прочут като гражданска конфискация. В рамките на него е належащо да се потвърди пред съда, че имуществото е добито вследствие на облагодетелстване с незаконна активност или посредством пране на пари. Само тогава държавното управление получава надзор върху активите и може да се разпорежда с тях. Но всичко това може да отнеме години, изключително в случай че някогашният притежател стартира да оспорва конфискацията в съда “, изяснява „ Ню Йорк Таймс “.

„ Конституцията на Съединени американски щати пази всеки, който влиза на територията на Съединените щати самичък или със своето имущество. Тази отбрана най-малко подсигурява, че тези хора и тяхната благосъстоятелност няма да бъдат оставени на милостта на капризите на държавното управление “, споделя някогашният консултант по интернационално право в Държавния департамент и Пентагона Пол Стивън.

Да, в този момент управляващите на Съединени американски щати създават специфична процедура, която ще улесни процеса. А съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан към този момент сподели, че съветските предприемачи няма да видят активите си. „ Няма да ги връщаме. Искаме да намерим най-хубавото приложение за тях “, изясни служителят. Тази процедура обаче въпреки всичко би трябвало да бъде призната (и в това време по някакъв метод да не се плашат вложителите от други страни, които съхраняват активите си в САЩ). Освен това ще засегне единствено частни средства.

Няма закон

Ще бъде доста по-трудно, в случай че не и невероятно, да се изцедят замразените активи на Централната банка за Америка. След разбор на настоящото американско законодателство и съществуващите прецеденти, юристите откриха няколко разновидността, при които съветските валутни запаси могат да бъдат иззети.

Например, в случай че Русия нападне Съединените щати, тогава американците биха имали право да вземат съветската държавна благосъстоятелност за себе си. Или в случай че Джоузеф Байдън би отказал да признае Владимир Путин за законен президент на Русия, само че би признал да вземем за пример дъщерята на Навални - в този случай Вашингтон получава опцията да трансферира съветска благосъстоятелност за нейна приложимост (както в миналото трансферираха венецуелските пари на обкръжението на Хуан Гуайдо, който Америка призна за същински глава на Венецуела). И най-после, конфискацията на съветски средства може да стане по съглашение с Русия - в случай че внезапно Москва реши по някаква причина валутните ѝ запаси да отидат в джоба на украинските олигарси.

Няма други разновидности. Настоящият закон на Съединени американски щати от 1976 година обезпечава цялостна и неограничена (включително от правосъдни дела) отбрана на задгранични активи на централната банка, които се съхраняват в Съединени американски щати. „ Причината за този имунитет е явна – американските банки, по-специално Банката на Федералния запас на Ню Йорк, желаят да държат тези депозити и могат да ги привлекат, в случай че вложителите имат гаранция, че тези средства няма да бъдат иззети “, споделя Пол Стивън.

Разбира се, редица локални специалисти са сигурни, че Белият дом може просто да конфискува съветските държавни запаси без никакъв закон и процедура – въпреки всичко това са Съединени американски щати, те са привикнали да плюят върху закона. В реалност обаче сходен сюжет е малко евентуален.

Първо, тъй като във външната политика Вашингтон може да се държи като слон в стъкларски магазин, тъй като в действителност пренебрегва интернационалното право. Във вътрешната политика са включени най-мощната американска администрация и вътрешно американско законодателство, свещени за нея. Второ, извънсъдебната конфискация на съветски активи ще докара до приключване на стотици милиарди или даже трилиони долари, които се съхраняват в Съединени американски щати от страни и управници на страни от третия свят (например от Близкия изток).

И най-после, нелегално конфискуваните пари въпреки всичко ще би трябвало да бъдат върнати. „ Русия не постоянно ще бъде заточеник. Когато всичко свърши, тя ще желае парите си назад. Почти несъмнено Съединените щати ще изпълнят настояването за възобновяване, което значи, че парите, отишли в Украйна, ще би трябвало да бъдат обезщетени за сметка на американските данъкоплатци “, споделя Пол Стивън.

Ето за какво шефът на Министерството на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън беше принудена да признае, че Съединени американски щати нямат законови учредения за конфискация на съветските валутни запаси. Според него няма законови учредения за сходна интервенция. Това значи, че стотици милиарди съветски валутни запаси ще продължат да мръзнат в американските сметки - до по-добри времена.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР