Издателят Манол Пейков публикува във Фейсбук резюме на статия, която

...
Издателят Манол Пейков публикува във Фейсбук резюме на статия, която
Коментари Харесай

Забавянето на карантината с 1 ден води до 40% ръст на заболелите

Издателят Манол Пейков разгласява във Facebook обобщение на публикация, която обобщава здравната статистика за ковид по страни. Изводите са много стряскащи, само че почиват напълно на обстоятелства. 

" Това е вероятно най-в а ж н а т а публикация обвързвана със международната пандемия от ковид, написана досега. Пълна е с графики и статистически разбори, на които нямам и капка съображение да нямам доверие.

Основните заключения са следните:

● Броят на действителните случаи на болни от ковид в даден район доста надвишава броя на диагностицираните случаи заради късната поява на признаците. Наличието на 1 смъртен случай по всяка възможност значи сред 500 и 800 заболели.

● Това се дължи на обстоятелството, че междинният брой дни сред датата на заразяване и датата на (евентуалната) гибел е 17.3 дни, т.е. пациентът, умрял през днешния ден, се е заразил преди към 17 дни. Допускайки 1% смъртност стигаме до извода, че преди 17 дни е имало още 99 инфектирани. При състояние, че междинното време, належащо за удвояване на случаите при липса на надзор над болестта е 6 дни, на 17-я ден броят на заболелите е към 8 пъти по-голям, т.е. -- към 800 души.

● Единственият метод за битка със болестта е спазването на обществена д и с т а н ц и я: работа от къщи, затваряне на учебни заведения, университети, клубове, басейни, спортни зали, кинотеатри и впрочем. Ако се постанова да ходите на работа -- прецизно съблюдаване на отдалеченост от метър и половина, постоянно миене на ръцете, никакво ръкостискане или различен физически контакт.

● Пълното блокиране на град Ухан се случва след вписване на 400 публични случая, само че действителният брой болни по това време е бил към 25 пъти по-голям (10-12,000). Блокирането дава неотложен резултат, само че заради голямата разлика сред диагностицираните и действителните случаи, резултатът се вижда след към 12 дни. Същото можем да чакаме и с вчерашното блокиране на Италия.

● Важен извод на създателя е, че смъртността ще се разграничава фрапантно при неподготвените за рецесията страни като Италия и Иран (3 до 5%) и в страните с предварителна подготовка като Тайван, Япония, Китай (извън региона на провинция Хубей) -- 0.5 до 0.9%. Това се дължи най-много на претоварването на здравните системи на неподготвените страни, което значи надалеч по-неефективна грижа, а в някои случаи -- и практическа неспособност за вдишване на част от сериозно болните пациенти.

● Друго (изключително) значимо умозаключение: решението за съблюдаване на обществената отдалеченост води до н е з а б а в е н ефект; забавянето на сходно решение с 1 (е д и н-единствен) ден води до увеличение на заболеваемостта с 40% (четиресет процента)!

● Реалната ни борба сега не е за попречване на заболяването, а за оптималното з а б а в я н е на развиването й, което ще даде опция на здравните системи в другите страни да се оправят със обстановката оптимално дейно.

Статията съдържа и таблици за пресмятане на действителния брой болни във вашия регион, както и за действителния риск във вашето дружество да има най-малко един болен, което ще ви разреши да вземете навременно решение за възможни фрапантни ограничения.
Coronavirus: Why You Must Act Now
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР