Издателска къща „ХЕРМЕС“ кани на ПРЕМИЕРА НА ЛОВЕЦЪТ НА РУСАЛКИ“ ОТ

...
Издателска къща „ХЕРМЕС“ кани на
ПРЕМИЕРА НА ЛОВЕЦЪТ НА РУСАЛКИ“ ОТ
Коментари Харесай

Новелите на Красимир Димовски, премиера

Издателска къща „ ХЕРМЕС кани на

ПРЕМИЕРА НА „ ЛОВЕЦЪТ НА РУСАЛКИ “

ОТ КРАСИМИР ДИМОВСКИ

В ПЛОВДИВ

Заповядайте на 20 юни (понеделник) от 18,00 часа

 в Културен център „ Тракарт “

Книгата ще бъде показана от Антон Баев

За книгата

„ Ловецът на русалки “ – три новели за любовта и яростта. Любовта към сътворението – последният ключ, който отваря вратата сред дамата и мъжа. Любовта към властта – последният ключ, който отваря вратата сред индивидите и пъкъла.

Три истории, пропити с мистика, вълшебна еротика и драматизъм, олекотен от хумористичните обстановки, в които изпадат героите, водени от своите пристрастености и желания. Смъртоносният блян на един мъж да владее света, любовният на една жена да владее мъжа и стремежът към свободата носят небосвод на „ дребното човечество “, обречено да живее сред Могила и Могилчица…

Един дребен свят, обитаем с огромни хрумвания, прочут от „ Момичето, което предсказваше предишното “. Открит и пресътворен с неповторимия жанр на Димовски.

За създателя

Красимир Димовски е роден в Асеновград, израснал e в Яврово. Завършил е Чешка лингвистика. Живее и работи в Пловдив.

Димовски е разгласил стихове, разкази и новели в литературни издания и в периодическия щемпел. Автор е на сборниците „ Ние, кавалеристите “ и „ Райската градина “. Последната му книга – „ Момичето, което предсказваше предишното “, бе отличена с Наградата на Съюз на българските писатели (2021 г.) и Награда „ Пловдив “ (2021 г.).

***

Антон Баев за прозата на Красимир Димовски:

Ще стартира отсам – от връщането към описа в класическия му вид. От протеста против „ историята “, както в последните трийсетина години българският публицист взе да назовава късата си прозаичност „ истории “.

Историята обговаря нещо, вместо да го споделя. Историята се свързва с модерното, доколкото модерното е с претенцията за квази роман. Историята отхвърля да споделя. Тя може да е над-разказ, пре-разказ, размишление върху роман, само че не и единствено роман.

Разказът, в класическия му вид, е таман противоположното – разказана история, без искания да обговаря самото описване. Разказът приказва без да разсъждава. Разсъждават, в най-хубавия случай, героят/ите му. Историята разсъждава даже без герои, като потиска разказването, даже като го отстранява (в крайния си вариант).

Ако би трябвало да обобщя в едно изречение, прозата на Красимир Димовски е опит за трансплантиране на „ дребното човечество “, на детството на индивида в неговия зенит и залез.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР