Изборните резултати в Кипър са разочароващи“. Това каза пред БНР

...
Изборните резултати в Кипър са разочароващи“. Това каза пред БНР
Коментари Харесай

Проф. Никос Тримиклиниотис: Резултатите от изборите в Кипър отварят труден период за страната

Изборните резултати в Кипър са разочароващи “ . Това сподели пред БНР проф. Никос Тримиклиниотис, професор по социология в Университета на Никозия. 

„ Ние сме водени към доста поляризирана действителност, където има разграничаване сред институциите и обществото . Самите демократични институции, които би трябвало да съставляват обществото, стават по-десни и консервативни. От друга страна имаме огромна група хора, които не гласоподаваха - 35 %. Това не е висок дял по интернационалните стандарти, само че в Кипър този % беше доста дребен в предходните десетилетия и увеличението му несъмнено е показателно “.

По думите му

„ Това може да докара до доста по-реакционен, властнически вид управление… В същото време можем да забележим възникването на нови други възможности и аз мисля, че това е единственият позитивен резултат, който имаме. Това не е директен резултат от електоралната действителност, само че е обществена действителност - възникването на различен, друг вид взаимност, на начинания, подкрепящи хората в потребност, мигрантите, антирасистките демонстрации, всеобщите демонстрации на двете кипърски общности от двете страни на разделящата бодлива тел. Така че това е същинският подтекст, който обрисуваха парламентарните избори в Кипър “.

В предаването „ Събота 150 “ проф. Никос Тримиклиниотис, посочи, че ЕЛАМ, която дефинира идеологията си като „ национален и обществен шовинизъм ”, е срещу следваната от десетилетия цел на договарянията по Кипърския въпрос за обединяване на страната като двузонална, двуобщностна федерация.

„ Партията ускори и антимигрантската си изразителност на фона на мощния миграционнен напън, на който е подложен Кипър. ЕЛАМ е неонацистка партия, приспособена за политическата обстановка в Кипър. В основата ѝ е доста ясната неонацистка идеология на гръцката „ Златна зора ”. Те приспособиха посланията ѝ, употребявайки популистка изразителност, с цел да влязат в кипърския подтекст. Имаме си работа с доста, доста вирулентна мощ, която би могла да бъде разследвана и дадена на съд като престъпна организация. Правителството обаче избра да не прави това. Защото ЕЛАМ всъщност е аварийна мощ за поддръжка на държавното управление в сложни времена , като избори да вземем за пример - при последните избори те застанаха зад Никос Анастасиадис. Това се трансформира в част от процеса на подкопаване на другите политически партии, на демократичната конструкция на обществото и доверието в институциите “.

По думите на професора по социология Кипър има държавно управление, което възприема антиимигрантски дневен ред, ксенофобия, политики, които са доста десни .

„ Това измества политическия и обществения дискурс към крайнодясното и облагодетелства екстремистките крайнодесни празненство, които упрекват държавното управление, че не е задоволително дясно. Така целият политически бранш е тласкан в това направление. Само часове след триумфа на националистическата партия водачът на кипърските турци Ерсин Татар побърза да го разяснява като нова спънка за договарянията. Резултатите от парламентарните избори и възходът на тях на извънредно десния „ антитурски “ ЕЛАМ, който поддържа визията за една единствена страна на острова, удостоверяват позицията на турската страна за решение за две страни и че в Кипър към този момент не може да има федерално решение, съобщи Татар “. 

Проф. Никос Тримиклиниотис счита, че резултатите от вота отварят сложен интервал за страната до идващите избори .

„ Аз мисля, че ще забележим прегрупиране, пренареждане на политическите сили, повече поляризация и несъгласия в обществото през идващите няколко месеца и няколко години до изборите през 2023 година Ще забележим повече поляризация и спорове в самото общество и политическото му посланичество. Същевременно текат договарянията по Кипърския въпрос, имаме районен геополитически спор към проблемите с природния газ. Има значими социално-икономически проблеми, изключително след пандемията, която подкопа туризма, сътвори повече беднотия и неравенства Имаме и казуса с миграцията и търсещите леговище в Кипър. Много, доста сложни въпроси би трябвало да бъдат решени в изискванията на по-голяма политическа и социална поляризация и партиите наподобяват неспособни да намерят решение на тези проблеми. Политическите институции са изправени пред огромна рецесия на демокрацията “.
Интервюто с проф. Никос Тримиклиниотис можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР