Изборите за Европейски парламент във Великобритания, които се провеждат днес,

...
Изборите за Европейски парламент във Великобритания, които се провеждат днес,
Коментари Харесай

Какво значение ще имат британските места в бъдещия Европарламент

Изборите за Европейски парламент във Англия, които се организират през днешния ден, се чака да покажат поляризацията на възгледите за Брекзит. " Партията на Брекзит " на Найджъл Фараж евентуално ще завоюва най-вече гласове за сметка на ръководещите консерватори и опозиционната Лейбъристка партия. " Ройтерс " коментира какво съставлява системата " Д’Ондт ", която се употребява за систематизиране на местата в по-голямата част от Обединеното кралство, както и в някои други страни от Европейски Съюз.

Как ще гласоподават британците?

Обединеното кралство е разграничено на 12 изборни района – девет в Англия и по един в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Тя ще избере общо 73 евродепутата.

Партиите показват листа с претенденти за всеки район и гласоподавателите показват партия, а не обособен претендент. Местата се разпределят за партии, които ги разпределят измежду претендентите, започвайки с първите в листата.

Англия взе участие в евроизборите, тъй като забави излизането си от Европейски Съюз. След Брекзит нейните евродепутати ще изоставен. Ако Англия е напуснала Европейски Съюз до края на юни, евродепутатите й няма да заемат местата си.

Какво е системата " Д’Ондт "?

Системата " Д’Ондт ", която трансформира гласовете съразмерно в места, се употребява за систематизиране на местата за Европейски парламент в Англия, Шотландия и Уелс. Северна Ирландия употребява системата на един прехвърляем глас.

Как работи?

1. Партията са най-вече гласове в района получава място.

2. Общият брой на гласове на спечелилата партия се разделя на две (броят места, които е получила плюс едно.

3. Броят гласове се пренарежда и която партия има най-вече гласове получава идващото място.

4. Процесът продължава като изходният брой гласове на най-голямата партия във всеки кръг се дели на общия брой места, които са били разпределени досега плюс едно, до момента в който всички места бъдат разпределени.

Например:

Първи кръг:

Партия A - 120 хиляди гласа
Партия Б - 90 хиляди гласа
Партия В - 30 хиляди гласа

= Партия A получава едно място и броят гласове за нея се дели на две и става 60 хиляди

Втори кръг:

Партия Б - 90 хиляди гласа
Партия А - 60 хиляди гласа
Партия В - 30 хиляди гласа

= Партия Б получава едно място и нейните гласове се разделят на две и стават 45 хиляди

Трети кръг:

Партия А - 60 хиляди гласа
Партия Б - 45 хиляди гласа
Партия В - 30 хиляди гласа

= Партия А получава второ място и първичните й 120 хиляди гласа се разделят на три (нейният брой места плюс едно), ставайки 40 хиляди

Кой печели?

Системата " Д’Ондт " се счита за по-малко пропорционална от някои други способи. Това може да облагодетелства поддръжниците на Брекзит, защото гласоподавателите, които мощно поддържат излизането от Европейски Съюз, в огромна степен се чака да гласоподават за " Партията на Брекзит " на Найджъл Фараж.

В лагера на искащите оставане вотът ще бъде разграничен сред няколко мощни проевропейски партии – либералдемократите, " Промяна за Обединеното кралство " и Зелената партия. Така че даже и броят гласове за проевропейски партии да бъде общо непосредствен до този за " Партията на Брекзит ", броят места, които те ще получат, евентуално ще бъде доста по-малък, защото техният избор се разделя сред няколко партии.

" Партията на Брекзит " поддържаше огромна преднина по отношение на Консервативната партия и лейбъристите в изследванията на публичното мнение.

Без огромни последствия

Неочакваното присъединяване на Англия в изборите е малко евентуално да докара до трагична смяна в резултатите за партиите от главното течение, съгласно последните социологически изследвания, представени от EurActiv. Единствената сериозна последица от английския избор съвсем сигурно ще бъде внезапно увеличение на броя гласовити поддръжници на Брекзит в Европарламента.

За разлика от националните избори, тези за Европейски парламент в Обединеното кралство нормално не активизират електората на двете огромни обичайни партии. Лейбъристите и ръководещите консерватори са разграничени за Брекзит и не водиха добра акция.

Ако през днешния ден се организираха " действителни " национални избори в страната, Лейбъристката партия щеше да завоюва съвсем 40%, демонстрираха скорошни анкети. На евроизборите обаче лейбъристите се чака да завоюват едвам 13% от гласовете, съгласно данни от изследване на YouGov, оповестени в сряда. Същото изследване дава на партията на Фараж 37% на евроизборите.

Освен нея, противопоставящите се на Брекзит либералдемократи са другата политическа мощ, която се чака да се показа доста по-добре, в сравнение с национални избори. YouGov им дава 19% от гласовете, до момента в който на национални избори либералдемократите биха спечелили едвам към 8%. На национални избори ръководещите консерватори биха получили към 23%, а на Европейските прогнозите са за едвам 7 на 100.

Ако те се потвърдят, лявоцентриската група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент е малко евентуално да бъде съществено подкрепена от английските избори. Англия има 73 евродепутати и 13% за лейбъристите биха означавали осем или девет английски представители за лявоцентристката група спрямо досегашните 24.

Алиансът на либералите и демократите за Европа обаче би бил доста подсилен с към 15 евродепутати от либералдемократите, доста повече от единия в досегашния Европейски парламент. В него Фараж бе част от евроскептична група на 18 евродепутата. След днешния избор той може да има 27.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (428)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР