Изборите протекоха без съществени нарушения. В общинския съвет в София

...
Изборите протекоха без съществени нарушения. В общинския съвет в София
Коментари Харесай

Има ли опасност от предсрочни избори?! Виден професор предрече съдбата на ,,сглобката“

Изборите протекоха без основни нарушавания. В общинския съвет в София ПП-ДБ и ГЕРБ ще имат общо 36 съветници, което е задоволително за комфортно ръководство през мандата. Така наречената „ сглобка ” се повтаря с неизменност на всички по-ниски равнища. Това сподели пред Нова математикът проф. Михаил Константинов.
„ Очертава се устойчиво ръководство, защото сега никой няма сметка да напусне „ сглобката ”, тъй като ще загуби. Предвиждам в близко време да няма предварителни избори. Това е значимият извод от вота ”, сподели Константинов.
Според него на кметските избори няма недействителни гласове в огромно количество. „ Недействителните гласове са съсредоточени в избора за общински съветници. Нищо основно няма в недействителния глас, той просто непроизвежда резултат ”, сподели Константинов.
Той посочи, че съгласно него резултатът от машините е пагубен. „ Разруши се доверието в изборния развой ”, отсъди математикът.
Според Цветелина Пенева от публичния съвет към ЦИК изборният ден е минал умерено с ненадейно ниска изборна интензивност. „ Гласуваше се умерено, нарушаванията не бяха значими. Най-големите нарушавания се случиха в края на изборния ден. Разбра се за секция, в която не са стигнали хартиените бюлетини, наложило се е такива да бъдат размножаване на принтер и написвани с номера на ръка от ръководителя на секционната комисия. С тези бюлетини са дали своят вот към 100 гласоподавателя. Това е станало с експлицитното предписание на ЦИК, да се доправят бюлетини. Около 4 часа в тази секция, в община Мездра, не е могло да се гласоподава ”, сподели Пенева.
Според нея 10% недействителни бюлетини е смущаващо число. Тя посочи, че във връзка с машинния избор има огромно разделяне в обществото. „ Има две българии, едната от тях желае да се гласоподава с машини, а другата се тормози от това. Трябва да се откри решение и тези две тези да бъдат консолидирани. За мен казусът не са машините, а по какъв начин се ръководи процесът -машинно гласоподаване ”, сподели Пенева.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР