Изборът на двама нови конституционни съдии с две години закъснение

...
Изборът на двама нови конституционни съдии с две години закъснение
Коментари Харесай

Народното събрание избира своите двама представители в Конституционния съд

Изборът на двама нови конституционни съдии с две години забавяне е на финалната си права. Конституционната комисия изслуша и тримата претенденти и е допустимо те да бъдат гласувани в пленарна зала още на следващия ден.

Според Борислав Белазелков, препоръчан от Политическа партия - Демократична България, сега Конституционният съд е най-вече политически орган и би трябвало да взима решенията си с повече правни причини. Десислава Атанасова, препоръчана от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, съобщи че за 15-те години в Народното събрание е потвърдила, че не се поддава на напън и по този начин ще бъде и в Конституционния съд. Издигната от " Възраждане " Цвета Рангелова застъпи тезата, че Конституционният съд би трябвало да взема решение делата си в период до 6 месеца. Двете настоящи депутатки, Атанасова и Рангелова, се разминаха във вижданията си дали би трябвало да вземат участие в делата, с които се нападат последните конституционни промени.

" Аз мисля, че е редно всеки от Конституционните съдии да взе участие при вземането, разискването и гласуването на всички решения в Конституционния съд. Именно водена и от тези убеждения, в случай че бъда определена, още от този миг споделям, че бих взела участие ", съобщи Десислава Атанасова, претендент за Конституционен арбитър.

" За мен този акт има и морална страна. Ето за какво аз в персонално качество бих си дала отказ ", разяснява Цвета Рангелова, претендент за Конституционен арбитър.

" Конституционните съдии в не по-малка степен би трябвало да бъдат самостоятелни в сравнение с съдиите, тъй като правилно Конституционният съд е конституиран като политически орган и до момента неговите решения бяха в по-голяма степен политически, в сравнение с правни ", уточни Борислав Белазелков, претендент за Конституционен арбитър.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР