Избирателите в 28-те държави членки на ЕС ще гласуват от

...
Избирателите в 28-те държави членки на ЕС ще гласуват от
Коментари Харесай

Започват изборите за Европейски парламент: какъв е залогът

Избирателите в 28-те страни членки на Европейски Съюз ще гласоподават от през днешния ден до неделя, с цел да изберат 751 депутати в Европейския парламент, единствената директно определена евроинституция. Очаква се след вота да се образува мощно евроскептично и националистко малцинство, а проевропейските партии от главното течение да бъдат отслабени и фрагментирани, написа " Файненшъл таймс ". Резултатът ще окаже въздействие върху оформянето на политическия дневен ред на Брюксел за идващите пет години и ще отвори пътя за промяна по висшите постове в Европейски Съюз. Изходът от вота също така може да има значими политически последствия в някои страни.

Какво прави Европарламентът?

През последното десетилетие Европейският парламент получи нови пълномощия. Почти цялото законодателство на Европейски Съюз в този момент изисква болшинство в Парламента наред с утвърждение от съвета на министрите на страните членки. Евродепутатите ратифицират контракти и множеството съглашения за свободна търговия. Европейският парламент надзирава годишния бюджет на Европейски Съюз.

Той също така би трябвало да утвърди назначението на ръководителя на Европейската комисия. Водещите претенденти за позицията на двата съществени политически блока са Манфред Вебер за Европейската национална партия и Франс Тимерманс за Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Европарламентът желае спечелилият да е от политическата група, спечелила най-вече гласове на изборите. (Кои са и претендентите на другите политически групи за позицията четете тук.) Не всички страни обаче са съгласни и някои страни като Франция упорстват водачите на Европейски Съюз да изберат идващия ръководител на Еврокомисията и по-късно той да бъде утвърден от Европейския парламент. Повече за процедурата можете да видите тук.

Какво ще трансформират евроизборите?

След като бъдат определени на национално равнище, евродепутатите образуват паневропейски политически групи в Народното събрание. Двете съществени групи, на ЕНП и на социалистите, евентуално ще изгубят позиции и даже могат да изгубят комбинираното си болшинство. Може да нямат задоволително представители за болшинство дори и с поддръжката на либералите. Европарламентът се чака да стане по-фрагментиран, сходно на националната политика в Европа.

Зелените може да завоюват повече въздействие с помощта на възхода в поддръжката за тях в Германия, само че това евентуално ще се случи и с евроскептиците и националистите. Така Европарламентът е допустимо да стане по-скептичен за либерализацията на търговията и по-решителен в регулирането на софтуерните колоси.

Ще има ли напредък на националистите?

Прогнозите са националистите и евроскептиците да реализират обилни триумфи, изключително в Италия, Испания и в по-малка степен в Германия. Те бяха отпред или втори по поддръжка във Франция, Полша, Унгария и Англия на последните евроизбори през 2014 година и се чака още веднъж да повторят триумфа си. Леви и десни евроскептици може да завоюват една трета от местата, подкрепени от краткотрайното наличие на английските евродепутати, поддържащи Брекзит.

Освен английският контингент, никоя друга евроскептична партия не приканва намерено за излизане от Европейски Съюз. Вместо това те желаят да тласнат съюза в по-консервативна посока с по-слаба интервенция от Брюксел. Има огромни разлики сред няколко националистки партии. Те обаче могат да нарушат работата на Европарламента и на Европейски Съюз като цяло.

Националистите могат да поемат надзор върху няколко комисии и да образуват блокиращи малцинства, затруднявайки дейностите на Европейски Съюз в няколко области, да вземем за пример дисциплинирането на страните членки, нарушаващи върховенството на закона. Ако обичайните партии бъдат разграничени, едно националистко малцинство ще направи Европарламента по-твърд към миграцията или търговията.

Защо Англия взе участие?

Британската Камара на депутатите не съумя да се контракти за изискванията за излизане на Англия от Европейски Съюз и Брекзит бе отсрочен до 31 октомври. Тъй като Англия към момента е страна членка, тя е задължена да взе участие в изборите, което е политическа злополука за премиера Тереза Мей. Според изследванията нейната Консервативна партия ще заеме унизителното четвърто място с едвам 13% от гласовете. Партията на Брекзит на Найджъл Фараж се чака да завоюва на фона на фрагментацията измежду проевропейските сили. Не е изключено резултатът да форсира отдръпването на Мей от властта.

Как ще се отразят изборите в страните?

Англия не е единствената страна, в която се чакат огромни вътрешни политически последствия. Крайнодянсата партия " Лига " на Матео Салвини е на път да завоюва безапелационно в Италия, измествайки съдружния си сътрудник, Движение " Пет звезди ". Победата може да го окуражи да се отдръпна от обединението и да взе участие в предварителни избори, с цел да укрепи политическото си преимущество.

Евентуално едва показване на Германската социалдеморкатическа партия е допустимо да форсира края на огромната коалиция на канцлера Ангела Меркел. Поражение на ръководещата " Право и правдивост " в Полша не е изключено да отслаби възможностите й за общите избори през есента. Еманюел Макрон е изправен пред първия си избирателен тест от идването му на власт като президент на Франция преди две години.

Кога се чакат първите резултати?

На последните евроизбори изборната интензивност беше към 42.6%. Общо 427 милиона европейци имат право да вземат участие в изборите. В неделя в 19 часа българско време излизат екзитпол и първи резултати от Германия, страната с най-вече евродепутати, и от още няколко страни. Първите прогнози за разпределението на местата в идващия Европарламент се чакат малко след 21 ч.

Повече за другите системи за гласоподаване в Европейски Съюз четете тук.

За доброволците за евроизборите четете тук.

Какви са предложенията на европейските партии за миграцията и младежите четете тук и тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (423)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР