Из завещание на свещеноизповедник Сергий Правдолюбов (1890 ~ 1950), писано

...
Из завещание на свещеноизповедник Сергий Правдолюбов (1890 ~ 1950), писано
Коментари Харесай

Ако превъзмогнеш себе си, това ще е първият ти подвиг ╫ Свещеноизповедник Сергий ПРАВДОЛЮБОВ

Из наследство на свещеноизповедник Сергий Правдолюбов (1890 ~ 1950), писано по време на изгнание му в каменоломните на село Малеево, пред лицето на гибелта, ноември 1944 година

╫ Настъпило е време на пост…

Плътта въстава, недоволства, желае да я нахраним до преситеност. А ти се самопринуди, надделей над тялото, проведи целия пост както би трябвало. И в случай че превъзмогнеш себе си, това ще е първият ти героизъм.

Дошло е време да се молиш? Самопринуди се – и ето ти героизъм!

Трябва да отидеш на черква, мъчно ти е, ту едно, ту друго те задържа, ту едно, ту друго те отвлича? Стегни се, остави всичко и върви – и ето ти героизъм!

Пеят дълго, мъчно ти е да стоиш? Остани до края на службата, изчакай отпуста – и ето ти героизъм!

В черква не желаеш да се молиш, има безчувственост в сърцето? Старай се посредством поклони, внимание, изпитание на волята да превъзмогнеш това отвращение — и ето ти героизъм!

Чуваш кощунства, злословия, смехословие, празнодумство? Отдалечи се оттова или най-малко мълчи – и ето ти героизъм!

Предизвикват те към яд, противоречие, свада? Отстъпи, възпри вълнението на смутеното сърце – и ето ти героизъм!

Притежаваш движимост, която ти харесва, а някой е изразил предпочитание да я има? Дай му я – и ето ти героизъм!

Имаш врагове, можеш да им отмъстиш? Спри се, не отмъщавай, освен това, елементарни им; освен това, направи им положително – това към този момент е огромен героизъм! Светителят Димитрий Ростовски споделя: „ Който прости на враговете си и се моли за тях, е вълшебник “.

Дава ти се опция за неправедна, нечестна облага? Не се възползвай – и ето ти героизъм!

Похотливата плът желае непозволени от Христовия Закон удоволствия, непотребни тоалети? Откажи й – и ето ти героизъм!

Светът те вика на забава, на танци по време на пост? Остани у дома – и ето ти героизъм!

През поста ти се желае да почетеш световна книга, да слушаш музика, да танцуваш? Въздържай се – и ето ти героизъм!

Живееш добре в материално отношение, имаш всичко и даже можеш да спестяваш от остатъка? Спомни си за гладните, босите, голите, вгледай се в живота им и ги потърси, задоволи потребностите им, само че не въздишайки и съжалявайки за това, което им даваш, а с наслада – и ето ти героизъм, ослепителен героизъм! Подаваш на нуждаещ се човек, а Христос невидимо ще протегне ръка и ще одобри. И ще натрупваш нетленно благосъстояние на Небето.

Непременно усвои този героизъм, той е наложителен за всички християни. На Страшния Съд този, който е давал лепта, ще чуе от Господа: Дойдете, благословени… (Мат. 25:34), а който не е давал: Идете от Мене, проклети… (Мат. 25:41). Не оправдавай отхвърли си с оскъдност, спомни си двете лепти на евангелската вдовица. Господ сподели, че тя даде повече от всички богаташи.

Виждаш нещастни хора, би желал да им окажеш помощ, само че не можеш, нямаш сили? Коленичи и се моли на Небесния Отец за тях в името на Иисуса Христа и Той ще им окаже помощ посредством други, а ти ще извършиш героизъм на обич и състрадание.

Видиш ли мъртвец – познат или чужд, – помоли се за него – и ето ти героизъм! Това е огромна благосклонност за умрелия.

На утринни и вечерни молебствия и в черква, когато се молиш за познати и близки умряли, помени и всички наши прародители, отци и братя и изключително топло се помоли за тези, за които няма кой да се моли – и ето ти героизъм! И Господ ще го одобри, и правилни християни ще се помолят за теб, когато душата ти е в неволя. Не минавай около гробище, без скрито в себе си да се помолиш за всички заровени там – и ето ти героизъм!

Наоколо е звук, олелия, житейска суетност, няма къде да се помолиш? Прибери се в себе си и повтаряй молитвата: „ Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме, неверния “ И кажи не една, не две, а 10, 100, хиляда и повече молебствия – и ето ти героизъм!

Ако се упражняваш в този героизъм, Господ ще ти прати непрестанна сърдечно-умна умилна, слъзна молитва. Помни, че същинската молитва е подарък от Небето за християнина подвижник.

Животът е необхватен и комплициран, на всяка крачка ни слага задания – как да постъпим в един или различен случай? Ако постъпваш спорел ветхия човек, ще се запътиш към гибел; в случай че постъпваш съгласно Закона Христов, ще извършваш подвизи и ще изпълниш Христовите слова: Подвизавайте се да влезете през тесните врата (Лук. 13:24).

Трудно ви е, и то доста? Това е ситуацията! Няма различен път към безконечния и благословен живот.

Представете си да речем, че можете да влезете при фамилията и околните си у дома единствено през тясна и доста труднопроходима врата и по никакъв различен метод. Ще влезете ли през нея? Да, ще влезете, ще видите околните си – и насладата ви ще бъде безкрайна, и ще забравите неудобството.

През пролетта змията би трябвало да смени кожата си – не я ли смени, ще почине. И ето, инстинктът за предпазване я кара да търси купчина сухи клони и камъни, пропълзява през нея, сухите клони я нараняват, закачат кожата и змията изпълзява от купчината, като оставя остарялата си кожа. Макар цялата да е изранена и окървавена, тя е удовлетворена, че се е освободила от остарялата кожа, и знае, че в подмяна ще и порасне нова ѝ тя ще остане жива.

Из: „ Как да постим, да се готвим за изповед и Причастие “, Свещеноизповедник Сергий Правдолюбов, Покайна Библиотека (Книжка 19), Изд. „ Православно Отечество “, 2016 година
* Священноисповедник Сергий Правдолюбов и династия соловецких святых из Касимова, solovki.ca

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР