Иво Танев, който на 1 май отпразнува 58-ия си рожден

...
Иво Танев, който на 1 май отпразнува 58-ия си рожден
Коментари Харесай

На косъм от смъртта! Веско Маринов спасява известен наш шоумен от самоубийство

Иво Танев, който на 1 май отпразнува 58-ия си рожден ден, живее втори живот, откакто преди повече от 10 години Веселин Маринов го избавя от самоубийство.
Шоуменът, артист и водещ на тогавашното предаване „ Треска за злато ” по Би Ти Ви стигнал до тежка меланхолия, която го тласнала към рискови мисли, откакто изгубил гласа си.
Тъкмо тогава, освен това без да знае, изпълнителят на „ Горчиво вино ”, който този сезон е в журито на шоуто за фалшификати „ Като две капки вода ” по Нова тв, го върнал към живота, като му предложил работен ангажимент, написа „ Уикенд “.
Обаждането на Веселин Маринов било съдбовно, тъй като се състояло в деня, който Иво Танев бил избрал да му е финален. Иво Танев описа за това през 2021 година в предаването „ Преди обед ” по Би Ти Ви, във връзка премиерата на автобиографичната си книга „ Урок за мъже ”.
В нея той споделя както комични и любопитни случки от житейския си път, по този начин и за тестванията, които е трябвало да преодолява. Най-трудното било, когато без справедлива причина изгубил гласа си и прекарал месеци в търсене на лек.
„ Знаех, че има проблеми с гласа. За човек на изкуството, който си вади хляба с гласа си, знам какъв брой пагубно е. Преди години аз изстрадах интервенция на гласните струни. Знам в каква меланхолия бях изпаднал. При други хора, които имат различен тип специалност, това не би прозвучало пагубно и ужасно. Но при нас въздейства доста на душeвността и той, доколкото знам, е бил пред взимане на доста тежко решение ”, споделял е Веселин Маринов.
Когато се обадил на приятеля си, той бил наясно, че е в сложен интервал. Не подозирал единствено, че Иво Танев е стигнал до ръба на отчаянието си и другарството им ще е животоспасяващо за него. Това Веселин Маринов схванал по-късно. „ Аз не съм депресивна персона. Аз съм ярък човек и постоянно по този начин с сила, само че това доста ме стовари ”, разказвал е Иво.
Случило се преди повече от 10 години. Той към този момент бил прочут водещ на занимателни стратегии и артист. Имал и два попфолк албума – „ Да дойдеш, сине ” и „ Аладин ”. Стартирал в известния род като опит, който се оказал сполучлив, въпреки че Иво Танев не се отказал от фантазията си за оперна кариера. Малко преди да стане водещ на предаването „ Треска за злато ”, най-сериозното тестване в живота му почнало да се демонстрира.
От начало гласът му взел да се възвръща по-бавно. После все по-често се случвало Иво да е прегракнал неоснователно. Проблемът се задълбочил, когато артистът към този момент водел „ Треска за злато ”. Бързо осъзнал, че се постанова да промени живота си и операта няма да е част от него. Положението обаче станало ужасно, когато Иво Танев изгубил напълно гласа си за три месеца, като за това време едвам говорел.
Втурнал се да търси каква е повода и по какъв начин да се излекува. Ходил при всички лекари, за които чул, че могат да му оказват помощ. Един от тях го стреснал с съмнение, че може да се касае за онкологичен проблем. Изследванията обаче изрично го оборили. Никой не можел да каже за какво Иво Танев губи гласа си. В отчаянието си водещият се решил на нетрадиционни способи. Чул от някъде, че магарешката урина оказва помощ и се осмелил да опитва.
„ Ходех по „ Драгалевци ”, „ Бояна ”, „ Симеоново ” – пиех урина топла заран, спирам по полянките и върша гаргара – няма да ти споделям каква гадост… Отчаяние, не мога да пребивавам, имам семейство и би трябвало да го устоявам ”, показа Иво Танев в „ Преди обед ” през 2021 година, когато Александър Кадиев към момента водеше предаването с Деси Стоянова.
Нищо не помогнало на Иво Танев да върне гласа си. Загубил вяра, артистът и водещ се замислил да постави завършек на живота си. Написал прощално писмо до околните си. Едва преди няколко години го намерил в компютъра си и го изтрил. В писмото Иво Танев написал по няколко думи за всеки от фамилията си. В деня, в който планувал да се раздели със света, той си приготвил някои вещества. Възнамерявал да ги изпие вечерта. Съпругата му и щерка му Албена, която прави рубриката „ Хвърчащите хора ” с Илиян Любомиров в предаването „ На кафе ” по Нова тв, не били напълно в незнание за проектите му.
„ Прибираха се със боязън у дома. Очакваха всеки миг да ме намерят ”, споделял е Иво. „ Аз ще се приключа, не желая да ви преча повече ”, случвало се да споделя артистът. Часове преди да извърши желанието си, телефонът му звъннал. Обадил му се Веселин Маринов, с който са другари от дълго време. Без да знае, че избавя живота на Иво Танев, изпълнителят на „ Горчиво вино ” му споделил, че го е предложил като уредник на събития на собствен другар – предприемач.
Осигурявайки този ангажимент на Иво Танев и най-много с метода, по който му говорел –окуражително и с човечност, Веселин Маринов му вдъхнал сили. Не знаел в какъв съдбоносен миг му се обажда. Веселин Маринов бил наясно единствено, че другарят му има проблеми с гласа. Така че го успокоил, че ще се оправи и ще може да поеме уговорката, който му предлага.
„ Благословия е да имаш другар като него ”, казвал е Иво. Още същия ден, въпреки че гъгнел и изпитвал усложнения да приказва, той се чул с предприемача и се разбрали за събитието, което желае да провежда за него. „ Мисълта ми се ангажира и дори вечерта бях не запомнил, че ще завършвам със себе си… ”, признавал е Иво.
След време той осъзнал какво е породило загубата на гласа му. Описал го е и в книгата си. Иво бил перфекционист и работохолик. Това е неточност, уверен е той през днешния ден, тъй като не можеш да се радваш на нещата към себе си, тъй като си прекомерно фокусиран в други. Само че, допреди да го разбере, в професионален проект Иво работил устремено, даже с настройката, че гони задачите си непременно. Изисквал от хората към себе си допълнително и се стремял да управлява всички и всичко. Подлагайки се на този психически напън, Иво Танев почнал да си вреди. В резултат губел гласа си. „ Смятам, че човек би трябвало да си признава и грешките си. Да се извини. Да бъде признателен. Да похвали хората към себе си. Така подарява хубава сила, която му се връща. Даването е като дишането – даваш-получаваш ”, споделял е Иво Танев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР