Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ Св. св.

...
Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ Св. св.
Коментари Харесай

Кандидат-кметът, който печели избиратели и в "Инстаграм"

Иво Инджов е доцент по публицистика във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ", специалист по политически връзки.

Стефана е на 19 години и e от София. Вече следва стопанска система, само че редом с това има опция да работи. В неделя гласоподава за първи път. Евроизборите ги е пропуснала, тъй като " нямаше подобаваща партия ". На 27 октомври обаче изборът й е явен – Борис Бонев от " Спаси София ", с номер 70 за кмет и 71 – за общински консултант. Защото " направи доста яка акция " и предлага " значими и забавни неща ". Стефана е научила за младия претендент и гражданското съдружие от " Инстаграм ". Във компанията, където работи, от 10 сътрудници на нейната възраст седем са дали своят вот за Бонев.

31-годишният политик, с към този момент стабилен опит в областта на бизнес администрацията, отдавна дружно с сътрудниците си от гражданското съдружие " Спаси София " подлага на критика в обществените мрежи и

предлага други възможности на ръководството на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ

За изборите " спасителите " лансираха упорит проект от над 300 страници и над 500 съответни ограничения за решение на проблемите на града. В тях обаче нямаше открояващи се обществени акценти. " Тухлата " беше показана разбираемо и атрактивно в интернет. Въпреки че едва ли множеството дейни младежи в София, които заложиха на Бонев, са я чели, той реализира подобаващи резултати и в двете надпревари.

От диалози с мои познати разбрах, че е бил подсилен уверено и от студенти от по-горните курсове, както и млади експерти висшисти при започване на професионалния си път. " Facebook " пък " разкри ", че за " гражданския деятел ", както се показва той, са дали своят вот и някои представители на разпокъсаната прогресивна левица в София. Те са предпочели ясния му цивилен ангажимент пред демагогското говорене и идеологическата безформеност на подкрепената от Българска социалистическа партия Мая Манолова. Тези леви гласоподаватели подлагат на критика по традиция Столетницата поради незадоволително обществената й политика, а в последно време и поради национал-популисткия й завой под управлението на Корнелия Нинова.

Далеч по-пълна визия за електоралната поддръжка за Борис Бонев дава разбивката на екзит пола от изборния ден на " Алфа рисърч ". Според данните най-вече от гласовете за него (65%) са от

хора с политически пристрастия, разнообразни от тези на главните политически сили

в столицата. Същевременно най-голяма част от последователите му – както и на съперника му в дясното поле, Борислав Игнатов, са в дейна възраст – сред 31 и 60 години. При Мая Манолова и Йорданка Фандъкова доминират гласувалите над 60-годишни. Бонев притегля най-вече от гласовете на гласоподавателите сред 18 и 30 години - 23%, до момента в който 13% от гласоподавателите на тази възраст са избрали Игнатов, отбелязва " Дневник ". 77% от подкрепилите Бонев са с висше и полувисше обучение (при Игнатов – 83%). За Манолова и Фандъкова стойностите са 66%, надлежно 63%.

След като станаха ясни резултатите от борбата на 27 октомври, " Facebook " беше залят от обвинявания на последователи на така наречен градска десница против Бонев. Те недоволстваха, че бил прецакал сполучлива обща кандидатура на десните в София и/или бил подлял вода на " Демократична България ". На процедура вотът на " достоверната десница " в столицата беше разграничен на две:

демократичен, за Бонев, и по-десен, при който значима роля към момента играе антикомунизмът – за Игнатов.

В неделя се появи и екзотичното изказване на юрист Николай Христов, че " градската десница не се е разцепила и явявала с двама претенденти. На изборите в София се появи най-накрая и градската левица в лицето на господин Бонев Гласовете на Бонев не са гласове на " Демократична България ". Действително, десните гласове не са гръбнакът на поддръжката за лицето на " Спаси София ", само че това надалеч не го прави " ляво ".

На фона на полярните оценки за последствията от триумфа му, надалеч по-удачен е коментарът на журналиста с леви възгледи Ивайло Атанасов. Той написа във " Facebook ", че " Борис Бонев има План за София може и да не завоюва третото място, само че съвсем несъмнено ще е с доста по-силен резултат от отреждания при прогнозите, надалеч пред националистите и равним с този на " Демократична България ". Тъй като с една интелигентна и осведомена акция той съумя да активизира хора, които в никакъв случай до момента не са дали своят вот дружно, умерено можеше да измести Манолова за балотажа и даже да победи на втория тур, в случай че гласовете не бяха разсеяни в посока на един едва прочут и още по-слабо квалифициран претендент. Няма да споделям, че Игнатов е бил прокси на Фандъкова, тъй като евентуално не става дума за някакъв скрит план, а за елементарна дребнопартийност. "

В качеството си на самостоятелен претендент за общински консултант Бонев е на четвърто място, като събира два пъти повече гласове от националистическите обединения. Гражданското съдружие обаче

позволи стратегическа неточност като не записва листа за общински съветници.

Тя щеше да бъде минимум на четвърто място в новия общински съвет. Сега " Спаси София " ще има единствено един консултант, а партии като Вътрешна македонска революционна организация, " Атака " и Движение за права и свободи, показали се доста по-слабо, общо пет-седем.

Разнородната поддръжка за Бонев, която никога не е декорирана най-вече като дясна, подсказва, че по-голяма част от тези хора, в случай че отидат да гласоподават на балотажа, ще поддържат Манолова. Не тъй като множеството от тях са леви, а с цел да стачкуват още веднъж против пагубното статукво. Независимо какъв ще бъде апелът на любимеца им на първия тур. Дали ще съумеят да оказват помощ за свалянето на Фандъкова, за която най-вероятно ще гласоподава по-голямата част от симпатизантите на " Демократична България ", е извънредно неразбираемо.

Бонев и " Спаси София " направиха първата цифрова предизборна акция –

със съдържателни, предлагащи съответни решения и остроумни клипчета, мемета и фотоси във " Facebook ", " Инстаграм ", " Ютюб ". Още в края на август – началото на септември се видя, че натрупалото мощност онлайн наличие на сдружението може да се излее сполучливо " офлайн ", което към този момент е неотменимо изискване за триумфа на всеки политически план, митинг или акция. Кандидатът и екипът му започнаха срещи с евентуални гласоподаватели, до момента в който ръководещите и опозицията в София към момента се движеха в бюрократичните коловози на акцията. Бонев нямаше никаква медийна поддръжка зад тила си, нито партийни структури, които да пропагандират за него. Той се роди като политик от обществените мрежи. Сякаш с цел да оправдава визията, че те са и демократична сцена за повече политически плурализъм, а освен място за дезинформация и подправени вести.

Ако Борис Бонев резервира експертния си капацитет и го гарнира с умерена доза политически послания, " Спаси София " може да стане фактор в политическия живот.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (328)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР