Ивайло Ламбев е млад бизнесмен, занимаващ се с архитектура и

...
Ивайло Ламбев е млад бизнесмен, занимаващ се с архитектура и
Коментари Харесай

Реставратор на храмове: Българинът има нужда от духовно възраждане

Ивайло Ламбев е млад предприемач, занимаващ се с архитектура и строителство. Роден в прелестния град Русе и обиколил цяла Европа, за него няма по-свято място от родината. Успехът не го главозамайва и не стопира да търси себе си, да има вяра в положителното и по този начин се ражда концепцията за възобновяване на светините в България.

Как се роди концепцията за възобновяване на храм Свети Никола в с. Долен, община Сатовча, област Благоевград?

- Всеки човек има потребност освен от физическо развиване, а и от духовно. Аз самият започнах да диря под каква форма да оказа помощ за възобновяване на средата в която живеем в България. Според мен не се обръща задоволително внимание на духовното в страната ни. С моите другари от съдружие „ Съзидание 2012 " се оказа, че дружно вървим по пътя на себепознаването и развиването и по този начин предприехме самодейността " Храмовете на България " - за възобновяване на светините в България.

Как избрахте тъкмо този храм?

- Той е с доста огромна история. Църквата е най-старият храм в Пиринския край и е издигната още през 1837 година до момента в който сме били под Османско иго и е единственият в България с таван от дърво, върху които са изрисувани стенописите. В тяхното основаване вземат участие майстори от цялата страна и Балканите. Хората са го строили нощно време и символизира духа на българина. Избрахме го, тъй като хората са нямали тогава нищо, даже независимост, а в това време са създали храм. В днешно време имаме всичко, а единствено разрушаваме. По този метод желаеме да напомним на българина кои са значимите неща в живота.

Предстои благотворителна вечеря в хотел „ Анел ", разкажете ни малко повече за нея?

- Това не е просто концепция. Направен е план за реставрацията, който е утвърден от Министерството на културата. Отделно имаме и благословията и единодушието на Неврокопската Митрополия - гр. Гоце Делчев съдружие " Съзидание 2012 " да провежда и реализира осъществяването му. В момента навлизаме в последния стадий - да наберем нужните средства за реализирането на този Свят план. По този мотив организираме Благотворителна вечеря в хотел „ Анел " на 23.03.2023г. Това е първото такова събитие и концепцията е да се съберем, да поговорим на тази тематика и хората да дадат своите дарения. Това може да се случи посредством уеб страницата , където може да се закупи куверт за събитието или да се направи подаяние по банковата ни сметка.

Възнамерявате ли да продължите тази самодейност и с други храмове?

- Това е единствено началото. Искаме освен храмове да възстановим, а и всички святи неща в България и възраждането им. Искаме да реализираме едно духовно възобновление, тъй като съгласно мен има потребност поради всичко, което се случва по света.

Смятате ли, че българина е набожен?

- Не съм аз индивидът, който би трябвало да дефинира това. Всеки самичък за себе си би трябвало да реши до каква степен има вяра и в какво. За мен храмът е място, където човек може да остане самичък със себе си, без значение каква вяра и религия изповядва. Там е мястото, където може да се помири със себе си, да се изповяда, да одобри и да продължи да се развива. От тази позиция от една страна считам, че българите сме доста качествени хора, само че въпреки това на духовността не се обръща никакво внимание. Смятам, че българинът би трябвало да развие в тази посока, с цел да можем да преминем през отрицателните страни на живота.

Лесно ли е да си сполучлив в България?

- Според мен на всякъде е едно и също. Зависи какво разбираме под „ триумф ", имайки поради, че триумфът зависи от самия човек и по какъв начин той приема нещата и какво прави и по какъв начин се развива. Човек в която и страна да отиде, ще има безусловно същите проблеми, приказвам съгласно качествата, които има самият човек. Да, в някои страни има доста по-уредени неща, само че това нищо не значи. Хората, които са съумели тук, биха били сполучливи и в чужбина.

Какво бихте посъветвали младежите?

- Съветвам ги да не търсят лесни решения или отвън тях, а да търсят решения в самите себе си - какво те могат да създадат и по какъв начин те биха могли да трансформират нещо, какво зависи от тях, с цел да подобрят живота си, а не да търсят извън някой да им го промени. Това би било мимолетно и няма да е тяхното.

За какво още мечтаете?

- Мечтая да имаме със брачната половинка ми още деца, да реализира още по-голямо развиване в направленията, по които работя, и несъмнено нашата самодейност по възобновяване на светите места да е едно начало на духовното израстване на българина. Искам България да стане такава, каквато всички хора вървят в чужбина да я търсят. Аз самият съм пътувал доста и дръзвам да настоявам, че тук имаме всичко и то на малко разстояние.

Автор: Сибил Кусева
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР