Иван Гешев е опасен единствено за авторитета на съдебната система

...
Иван Гешев е опасен единствено за авторитета на съдебната система
Коментари Харесай

Капаните пред Гешев. Надежда Йорданова безпощадна

Иван Гешев е рисков само за престижа на правосъдната система и държавността, само че не и за политиците. Това сподели в предаването „ 120 минути “ депутатът от обединението ПП-ДБ Надежда Йорданова, която беше правосъден министър в кабинета „ Петков “.

„ Ако единствено преди седмица бяхме разглеждали хипотетично подобен низ от обстоятелства, щях да ви кажа: Боже нека да не стигаме до там. Това, което се случва пред очите ни, не е просто един престъпен сериал с детайли на политически трилър, а разпад на държавността до рискови равнища “, сподели тя във връзка протичащото се в правосъдната система през последните седмици.
-->
Бившият правосъден министър е безапелационен, че правосъдната система не е способна да се оправи със случаи, при които основният прокурор и висши магистрати уронват престижа на институциите. Тя е възмутена от така наречен „ надиграване “ с конференции, вместо да се образува досъдебно произвеждане и да се реализира обективно следствие.

„ Не става дума за катарзис, а за явен и разбираем завършек на няколко процеса, които някак съответстваха. Сякаш виждаме резултата от конфликта на няколко тектонски плочи. От една страна правосъдната власт, изключително прокуратурата, стартира да усеща, че рано или късно ще се стигне до промяна “, изясни още тя.

Според Надежда Йорданова политическите сили в Народното събрание се стреснаха. Първо – всички поетапно започнаха да дават обещание на гласоподавателите си, че те ще се включат в правосъдната промяна, тъй като „ за цялото общество към този момент е ясно, че нито прокуратурата е толкоз безпристрастна, нито пък че съдът е толкоз самостоятелен “. Второ – множеството политически сили са „ почнали да получават закани от основния прокурор “.

Депутатът от обединението ПП–ДБ обясни също по този начин, какви тъкмо са предложенията им за промени в частта за надзор върху основния прокурор – висш арбитър с дълъг стаж става краткотрайно прокурор, с цел да проверява обвинител №1.

„ В случай, че има формирано досъдебно произвеждане против основния прокурор и той бъде притеглен като обвинен, има опция да бъде отхвърлен за период не по-дълъг от година и половина по време на досъдебното произвеждане. В този интервал той получава минимална работна заплата. Пленумът на Висш съдебен съвет взема решение дали да в профил основния прокурор, като за задачата са нужни 13 гласа “, изясни тя.

Надежда Йорданова е безапелационна, че основният прокурор персонализира в себе си крайната отговорност на всички прокурори в България. „ Ето за какво в случай че има някакви подозрения, те би трябвало да бъдат тествани и разсеяни от човек, чието бъдещо професионално развиване няма да зависи от основния прокурор “, добави тя.

Според нея, в случай че законът мине и през второ четене в Народно събрание, Иван Гешев ще премине през една справедлива процедура по разбор на работата му. Но в случай че се появят подозрения за нарушавания от негова страна, евентуално ще е належащо известно време, с цел да се обособи листата със съдиите и да се извърви цялата процедура.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР