Италия заяви в сряда, че съжалява за напрежението с Париж

...
Италия заяви в сряда, че съжалява за напрежението с Париж
Коментари Харесай

Италия съжалява за спора с Франция заради кораба с мигранти

Италия съобщи в сряда, че съжалява за напрежението с Париж поради мигрантите , което се увеличи предходната седмица, откакто транспортен съд на неправителствена организация който не беше позволен в италианските пристанища,, с цел да смъкна на брега към 230 души, избавени в морето, предава Ройтерс.

Вътрешният министър на Италия Матео Пиантедоси сподели, че корабът " Оушън Викинг ", който плава под норвежки байрак и се ръководи от неправителствената организация (НПО) SOS Mediterranee, " самостоятелно " е решил да се насочи към френския бряг, откакто е прекарал дни край остров Сицилия.

" Италия в никакъв случай не е имала за цел сходно решение, което сътвори интернационално напрежение... и може да докара до последствия върху миграционните политики на европейско равнище ", сподели Пиантедоси пред горната камара на италианския парламент.

Франция упрекна новото дясно държавно управление в Рим, че нарушава доверието сред двете страни и интернационалните правила по отношение на правата за мигрантите и сподели, че няма да одобри 3000 мигранти, които преди този момент е дала обещание да одобри от Италия.

Премиерът Джорджия Мелони, а разногласието наподобява се охлади едвам в понеделник след диалозите сред италианския и френския президент Серджо Матарела и Еманюел Макрон.

SOS Mediterranee реагира на изявлението на Пиантедоси в " Туитър ", заявявайки, че Италия " не е оставила различен избор, с изключение на да изискат от Франция безвредно пристанище ", макар че това значи повече време в морето, откакто са прекарали повече от две седмици край италианското крайбрежие.

" Да се ​​наложи да плавате към два дни, преди да стигнете до пристанището за слизане, е ужасяващ удар, нанесен от държавите-членки на Европейски Съюз и асоциираните страни според морските и филантропичните закони ", обявиха от неправителствена организация.

Пиантедоси, държавен чиновник от кариерата, настоя, че според интернационалното право Италия няма обвързване да поема отговорността за мигранти, избавени от " частни кораби " , и сподели, че благотворителните кораби, плаващи под флага на други страни, би трябвало да се извърнат към тях за помощ.

" Италия постоянно е подчертавала нуждата идващите мигранти да не тежат единствено на страните по външната граница на Европа ", сподели Пиантедоси, като също по този начин к ритикува незадоволителното преразпределение в границите на схемата на Европейски Съюз за шерване на тежестта на мигрантския поток .

Италия означи внезапно нарастване на идващите по море мигранти тази година, - съвсем 93 000 души, спрямо 59 300 през същия интервал на предходната година. Около 15% от тях са прибрани са събрани от благотворителни кораби.

Въпреки това Рим предходната година е приел по-малко бежанци като % от популацията си в съпоставяне със страни от Европейски Съюз като Франция, Германия и Испания, демонстрират данните на мозъчния концерн ISPI, и през последните две години Италия е обработила по-малко молби за леговище.

Пиантедоси сподели, че Италия обмисля предлагането на миграционни канали на страни, които одобряват репатриране и оказват помощ за попречване на пътуването на мигрантите по море.

" Целта ще бъде справяне с трафика на мигранти и в това време подсилване на законните канали за влизане ", сподели той.
 Фронтекс регистрира скок на незаконната миграция
Фронтекс регистрира скок на незаконната миграция

Най-натоварен е западнобалканския маршрут
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР