Италия е пристъпила към блокиране на придобиването на контролния пакет

...
Италия е пристъпила към блокиране на придобиването на контролния пакет
Коментари Харесай

Италия блокира китайския контрол върху гиганта в производството на гуми Пирели

Италия е пристъпила към блокиране на придобиването на контролния пакет акции в производителя на гуми " Пирели " (Pirelli) от китайска държавна компания, заяви Би Би Си.

Решението е част от ограниченията, оповестени от италианското държавно управление за отбрана на независимостта на " Пирели ".

Контролираният от Пекин химически колос " Синокем " (Sinochem) е най-големият акционер в основаната в Милано 151-годишна компания със своя 37-процентен дял.

Това се случва на фона на напрежението сред Китай и Запада и е във фокуса на визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Пирели " разгласи през вчерашния ден в официално съобщение до вложители, че италианското държавно управление е постановило, че единствено " Камфин " (Camfin), компанията, следена от шефа на " Пирели " Марко Тронкети Провера, може да номинира претенденти за основен изпълнителен шеф.

" Пирели " заяви също, че държавното управление е решило, че и най-малките промени в корпоративното ръководство на компанията би трябвало да са предмет на формален надзор.

През март " Синокем " уведоми италианското държавно управление, че възнамерява да възобнови и актуализира съществуващия акционерен пакт. 

Администрацията на италианската премиерка Джорджа Мелони е проучила съглашението съгласно разпоредбите на по този начин наречената " процедура на златната мощ ", които целят да защитят фирмите, за които се счита, че са от стратегическа значимост за страната.

През 2015 година " Пирели " бе продаден за 7,1 милиона евро на група вложители, в това число " KемЧайна " (ChemChina) и " Камфин ". Шест години по-късно " КемЧайна " се е сля с държавната " Синокем ". Инвестиционният фонд на китайското държавно управление " Пътят на коприната " също има 9-процентен дял в " Пирели ".

Американският държавен секретар е в Пекин за последния ден от визитата си в Китай, което е рядко срещано за такова високопоставено лице от Вашингтон.

Визитата на Блинкън идва на фона на влошените връзки през последните години сред Китай и доста западни страни поради тематики като търговията, Тайван и сигурността. 

Преди визитата високопоставени лица показаха мнение, че шансът за пробив по доста противоречиви тематики сред двете водещи международни стопански системи е най-малък. Вашингтон се пробва да забави развиването на китайската индустрия за компютърни чипове. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР