Италианският премиер Марио Драги обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган,

...
Италианският премиер Марио Драги обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган,
Коментари Харесай

Драги нарече Ердоган диктатор и го обвини, че е унизил Фон дер Лайен

Италианският министър председател Марио Драги упрекна турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е унизил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на вчерашната им среща на върха, съобщи Ройтерс.

 Унизително отношение към Урсула фон дер Лайен при срещата в Анкара (видео) Виж още

Фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел през вчерашния ден се срещнаха с Ердоган в Анкара. Шефката на Европейска комисия искрено бе подценена, когато двамата мъже седнаха да единствените два приготвени стола, а за нея остана място на прилежащия диван, което шокира доста евродепутати и високопоставени чиновници на Европейския съюз.

" Категорично не съм склонен с държанието на Ердоган към председателката Фон дер Лайен. Смятам, че това държание е неподобаващо и съм доста наскърбен от унижението, което Фон дер Лайен е понесла ", сподели пред публицисти Драги.

 Турция хвърли виновността за изчезналия стол на Урсула фон дер Лайен върху протокола на Европейски Съюз Виж още

" С тези, дано си го кажем, диктатори, с които по този начин или другояче ни се постанова да взаимодействаме, би трябвало да сме откровени, когато показваме разнообразни визии или отзиви ", добави министър председателят.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи, че Турция изрично осъжда " грозния " коментар на италианския министър председател Марио Драги, който упрекна турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е унижил председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи Ройтерс.

Скандалът с изчезналия стол на Фон дер Лайен към този момент закупи името " Дивангейт ".

Бивша италианска министърка и депутатка изрази по нетрадиционен метод възмущението си от отношението в Анкара към председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, за която нямаше стол на формалния диалог с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и тя трябваше да се задоволи с място на дивана. Барбара Лоренцин сложи празно кресло пред трибуната в пленарната зала на Камарата на депутатите на италианския парламент. Тя сподели, че това празно кресло е почетно място за Фон дер Лайен. Така някогашната министърка на опазването на здравето изрази отношението си към случилото се с Фон дер Лайен в Турция, написа в. " Република ".

Лоренцин дефинира обстановката с изчезналия стол за Фон дер Лайен в Анкара като " засегнатост за всички дами и за Европейски Съюз, тъй като да обидиш Фон дер Лайен, значи да обидиш и Европейски Съюз и това, което той съставлява по въпросите за човешките права и правата на дамите.

Снимка от самобитния митинг на Лоренцин се завъртя в италианските обществени мрежи и породи разнородни мнения. Някои от които загатваха, че виновността не е единствено на Ердоган, само че и на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, който не е отстъпил стола си на Фон дер Лайен, когато е видял, че за нея не е планувано кресло.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР