Италианският пианист и композитор Николас Джакомели ще има клавирен рецитал

...
Италианският пианист и композитор Николас Джакомели ще има клавирен рецитал
Коментари Харесай

„Пиано екстраваганца“ представя пианиста Николас Джакомели

Италианският пианист и композитор Николас Джакомели ще има клавирен рецитал довечера в Софийската градска художествена изложба, в границите на „ Пиано екстраваганца ", оповестяват от екипа на фестивала.

В програмата ще звучат произведения от Шуман - Крайслериана, оп. 16, и Николай Метнер - Забравени мелодии I, оп. 38.

Николас Джакомели е роден в Болоня през 1998 година Ученик е на Леонид Маргулис в продължение на повече от 10 години в интернационалната академия, в Имола. През същото време получава магистърска степен по пиано и комбинация в консерваторията „ Дж. Мартини " в Болоня. През 2023 година взима тапия от Националната консерватория в Париж и понастоящем продължава образованието си в Националната академия „ Санта Чечилия ", в Рим. Лауреат е на десетки интернационалните състезания. Изнасял е концерти в Европа, Северна Америка и Азия. Записал е три солови албума и негови концерти се излъчват от телевиозионни и радио канали в доста страни.

Фестивалът „ Пиано екстраваганца " се организира за първи път през октомври 2011 година, проведен от едноименната фондация, реализирайки една остаряла фантазия на маестро Людмил Ангелов, създател и артистичен шеф на събитието. Основна цел на фестивала е възобновяване на международното музикално завещание, като пропагандира музикални творби с висока художествена стойност от композитори, които не са придобили известност или са останали в сянката на общоизвестните и към този момент одобрени гении на класическата музика.

Главният акцент в тематиката на „ Пиано екстраваганца " е музиката за пиано, което като най-универсален музикален инструмент участва във всички концерти. Участвали са световноизвестни актьори като Дина Йофе, Пьотр Палечни, Сънг-Джин Чо, Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Артис Квартет, Веско Ешкенази и Камерни солисти на Концертгебау оркестър, Инголф Вундер, Евгени Божанов, Михаил Вайман, Елмира Дърварова, Иржи Барта, Джеръм Роуз.

В досегашните издания са звучали над 400 разнообразни произведения, доста от тях за първи път в България, а също и няколко международни министър председатели на клавирни и камерни творби.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР